Hävdade att vän hyrt ut hans bostad i andra hand – tvingas ändå flytta

Hovrätten tror inte på historien att en mans vän hyrt ut dennes bostad när han var på semester, utan finner att det varit fråga om otillåten andrahandsuthyrning som pågått i flera år.

En man hyrde sedan år 2005 en lägenhet i Angered utanför Göteborg. Mannens hyresvärd yrkade att hyresavtalet skulle förklaras ha upphört samt att mannen skulle åläggas att flytta. Som grund anfördes bland annat att mannen utan tillstånd hade upplåtit lägenheten i andra hand.

Mannen bestred yrkandet och uppgav att han hade befunnit sig utomlands från maj år 2009 till slutet av april år 2012. Under denna tid hade, enligt mannen, en vän till honom utan hans vetskap låtit en person bo i lägenheten.

Fallet har tidigare prövats i hyresnämnden, som ansåg att hyresförhållandet skulle bestå men omvandlade hyresavtalet till att löpa en månad i taget med 14 dagars uppsägningstid.

Hovrätten anser nu att det kunnat styrkas genom vittnesuppgifter att lägenheten varit upplåten i andra hand utan tillstånd i vart fall från januari år 2010 till juli år 2012. Hovrätten anser också att det är styrkt att mannen har fått en tillsägelse i mars år 2012. Mannen har inte ens påstått att han efter tillsägelsen försökt se till att andrahandshyresgästen flyttade från lägenheten. Enligt mannen själv var det först i juli år 2012 som andrahandshyresgästen flyttade.

På grund av detta, och då andrahandsupplåtelsen pågått under flera år, finner hovrätten att mannen har åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen bör förlängas.

Hyresvärdens överklagande bifalls därför.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det går inte att undvika att ett hyreskontrakt förverkas genom illegal andrahandsupplåtelse genom att hävda att man befunnit sig utomlands under hyrestiden.

 

Foto: TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*