Fotbollsspelare döms för misshandel

Under en fotbollsmatch i Borås misshandlades en av spelarna av en person från motståndarlaget. 

Under en fotbollsmatch ska en 17-årig flicka ha frågat en av motspelarna om hon skulle “nita” henne, efter att motspelaren av misstag backat in i 17-åringen.

Motspelaren, en jämnårig flicka, ska ha överraskats av frågan och spontant svarat ja. Då ska 17-åringen ha slagit henne med ett knytnävsslag i ansiktet så hårt att hon föll till marken och det bildades en blodblåsa i ansiktet.

Flickan som slagits till marken ska därefter haft huvudvärk, yrsel och problem att sova i närmare två veckor.

Efter att åtal väckts mot 17-åringen berättade hon att hon vid händelsen själv hade varit trött, att det var varmt och att hon ville bli utbytt. Hon uppfattade det som att målsäganden hade fnyst åt henne bakom hennes rygg och sett sig förmer än henne.

Om inte målsäganden hade svarat ja på frågan om hon skulle slå henne så hade hon inte gjort det, hävdade 17-åringen. Hon uppgav också att hon mått dåligt över sitt agerande.

Tingsrätten konstaterade dock, med stöd från vittnesutsagor, att det varit fråga om ett relativt kraftigt slag och att det gått långt utöver vad en spelare kan förutsättas ha samtyckt till på en fotbollsplan.

Domstolen dömde därför 17-åringen för misshandel till 30 timmars ungdomstjänst. Hon ålades också att betala 6 000 kronor i skadestånd till motspelaren.

Domen överklagades till hovrätten, som nu gör samma bedömning som tingsrätten. Därmed fastställs domen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Den som sig in i leken ger får leken tåla, till viss mån. En fotbollsspelare samtycker, genom sitt deltagande i matchen, till att eventuellt få skrapsår från gruset och en oavsiktlig spark på smalbenet – inte till att få ett knytnävsslag i ansiktet av en annan spelare.

 

Foto: TT

Emma Martinsson/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*