En man köpte ett par fotbollsskor som senare gick sönder efter att han använt skorna på konstgräs. Det visade sig att skorna inte fick användas på konstgräs, utan bara på naturgräs. Säljaren godtog därför inte mannens reklamation. Mannen vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som nu ger mannen rätt – han bör få häva köpet.
I mars 2016 köpte en man ett par fotbollsskor i en butik. Efter en månad var dock mannen tillbaka i butiken och ville reklamera skorna – en dobb hade nämligen gått av efter att mannen spelat på konstgräs.
Säljaren påpekade då att skorna hade använts på ett för hårt underlag. Fotbollsskorna var nämligen så kallade naturgrässkor och tillverkaren av skorna skulle därför inte godta en reklamation eftersom skorna använts på ett underlag som de inte varit avsedda för.
Säljaren godtog därför inte reklamationen.
Mannen vände sig istället till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som finns till just för att lösa tvister mellan konsumenter och näringsidkare.
Medan köparen hävdade att han före köpet diskuterat med personalen vilka skor han skulle ha, hävdade säljaren att mannen inte hade rådgjort med personalen om användningsområdet innan han köpte skorna.
ARN konstaterar nu att oavsett hur köpet utspelade sig så har ingen hävdat att det lämnats någon information i samband med köpet om fotbollsskornas användningsområde. ARN konstaterar också att det faktum att säljaren inte upplyst köparen om användningsområdet har inverkat på köpet.
Av den anledningen slår ARN fast att fotbollsskorna ska anses felaktiga enligt konsumentköplagen och att mannen ska ha rätt att häva köpet.
Vad innebär detta i praktiken?
- Som konsument är du starkt skyddad. En vara kan enligt konsumentköplagen anses felaktig om den avviker från vad en köpare ”med fog kunnat förutsätta”. Detta innebär alltså att en säljare kan vara skyldig att utan föregående fråga från kunden lämna upplysningar om produkten – i det här fallet att skorna inte kunde användas på konstgräs.
- Allmänna reklamationsnämndens utslag är enbart rekommendationer och är inte bindande eller kan ge en så kallad exekutionstitel. Däremot följer de allra flesta företag ARN:s rekommendationer, eftersom de företag som inte följer utslagen riskerar att bli svartlistade.
Foto: Trond Reidar Teigen/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se