”Flickebarnet levde när hon hade huvudet ute och detta har legat till grund för mitt beslut att väcka åtal”. Så säger chefsåklagare Stefan Edwardsson om det åtal som han har väckt mot en förlossningsläkare för vållande till annans död. Idag började rättegången vid Eksjö tingsrätt.
Målet handlar om en förlossning på ett sjukhus i Småland i maj år 2011 där barnet avled samtidigt som modern fick svåra underlivsskador.
Chefsåklagare Stefan Edwardsson väckte i april förra året talan mot den idag 67-årige förlossningsläkaren, en specialist inom obstetrik och gynekologi från Stockholm, för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
När det gäller åtalet för vållande till annans död har överläkaren, enligt åtalet, av oaktsamhet vållat flickans död i och med att han inte har skött förlossningen i enlighet med ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.
När det gäller åtalet för vållande av kroppsskada har läkaren, enligt åtalet, av oaktsamhet vållat kvinnan svåra kroppsskador i underlivet – däribland en ”total skada på ändtarmsöppningsmuskulaturen”.
Dagens Juridik intervjuade åklagaren i samband med åtalet:
I vilket skede har barnet avlidit?
– I slutet av utdrivningsskedet. Flickebarnet levde när hon hade huvudet ute och detta har legat till grund för mitt beslut om att väcka åtal för vållande till annans död.
Hur hade du ställt dig om barnet hade avlidit i ett tidigare skede – var går så att säga gränsen?
– Det kan jag inte svara på utan jag utgår i mitt åtal från omständigheterna i det här fallet och då var huvudet ute.
Det är ovanligt att sjukvårdspersonal ställs inför rätta när det gäller kliniska fel. När blir den här typen av felbehandlingar en fråga för rättsväsendet?
– Jag har varit åklagare i 28 år och haft flera utredningar mot hälso- och sjukvårdpersonal men aldrig sett ett fall som detta. Sådana här ärenden borde inte bara behandlas inom det disciplinära systemet för hälso- och sjukvårdspersonal.
– Utredningen är på 500 sidor och det är ett väldigt tragiskt fall. Efter att ha gått igenom detta grundligt och med medicinsk expertis så anser jag att det inte finns förutsättningar för någonting annat än åtal.
Överläkaren har redan fått sin läkarlegitimation återkallad efter händelsen, rapporterar Läkartidningen. Han nekar till brott.
Vad innebär detta i praktiken?
- Fallet är – som chefsåklagare Stefan Edwardsson också betonar – helt unikt. Avgörandet kan förväntas få stor betydelse för rättsbildningen.
Foto: TT (Chefsåklagare Stefan Edwardsson)
Vanja Eriksson