4 december, 2014

Fällande dom för insiderbrott

Tingsrätten har dömt tre tidigare anställda vid stålföretaget SSAB för insiderbrott till villkorlig dom och dagsböter. Brottet begicks under hösten år 2012. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska de tre ha tjänat drygt en halv miljon kronor – pengar som betalas till staten. 

– Vi är nöjda med att tingsrätten i allt väsentligt delat vår bedömning av vad de inblandade gjort sig skyldiga till. Det sänder återigen en signal om att det inte är riskfritt att ägna sig åt handel med insiderinformation, säger kammaråklagare Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten.

Bakgrunden till fallet är att SSAB i september år 2012 gick ut med en vinstvarning för tredje kvartalet. En av de dömda personerna, som hade en hög befattning vid företaget, fick kännedom om den vinstvarningen innan den blev offentlig och förmådde två kollegor att handla i säljoptioner och så kallade bearcertifikat – ett värdepapper som används för att kunna tjäna pengar när börsen faller.

I ett pressmeddelande från företaget tillkännagavs senare att volymutvecklingen varit väsentligt svagare än vad som tidigare hade offentliggjorts i en rapport för det tidigare kvartalet år 2012. Som en följd av vinstvarningen sjönk aktiekursen med cirka tio procent under dagen.

Insiderbrotten uppdagades i slutet av november år 2012 då Ekobrottsmyndigheten gjorde ett tillslag mot ett antal anställda vid SSAB.

Två av de nu dömda personerna gjorde en olaglig vinst på cirka 450 000 kronor respektive 74 000 kronor genom sin handel. Dessa pengar förverkas nu till staten genom tingsrättens dom. Alla tre döms till villkorlig dom och höga dagsböter. De döms också att betala stora delar av sina försvarskostnader, som mest 113 000 kronor.

Den fjärde åtalade personen som inte varit anställd på SSAB frikänns av tingsrätten eftersom det inte finns bevis för att personen har fått insiderinformation om just vinstvarning, vilket angivits i gärningsbeskrivningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Mer om insiderhandel och gällande regler finns att läsa på Finansinspektionens, FI:s, hemsida >>> 

 

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Foto: Fredrik Sandberg/TT