Facebook lämnar ut personuppgifter till polisen

Dagens nyheter har gjort en kartläggning av hur sociala medier förhåller sig till att lämna ut personuppgifter till polisen i samband med brottsutredningar. Detta då polisen allt oftare begär ut information från sociala medier.

Facebook har visat sig vara den sajt där polisen har haft mest framgång att få ut uppgifter. Sajten slöt nämligen en överenskommelse med svenska myndigheter år 2013, som innefattar att polisen utan domstolsbeslut kan få ut personuppgifter. Konsekvensen av denna överenskommelse är att polisens förfrågningar har ökat ordentligt.

Även Microsoft har en liknande överenskommelse, vilket gör det lätt för polisen att begära ut information där också.

Däremot är Google betydligt mer restriktiva när det kommer till att lämna ut information. Sju av tio gånger säger företaget nej, och när de väl säger ja finns det inte mycket information att hämta.

Vad betyder detta i praktiken?

  • Polisen hämtar bara in information i samband med brottsutredningar. Var ändå försiktig med vilka uppgifter du lämnar ut på sociala medier.

 

Foto: Berit Roald/TT

Jaqueline Balcer Bednarska/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*