EU-domstolen fastslår: brottsligt att länka till Playboy-bild

Är det olagligt att länka till en upphovsrättsskyddad bild som olovligen lagts upp på en hemsida man inte har kontroll över? Denna fråga har inte tidigare haft något tydligt svar. Nu sätter dock EU-domstolen ned foten och fastslår att det är olagligt att länka till olovligt uppladdade upphovsrättsskyddade bilder även om man inte själv laddat upp dem. Därmed kan det holländska mediebolaget GS Media ställas till ansvar för en Playboy-bild som de olovligen länkat till från sin hemsida.

I slutet av 2011 publicerade det holländska mediebolaget GS Media en artikel på sin hemsida om en holländsk mediepersonlighet som hade vikt ut sig i tidningen Playboy. I artikelns kant lade GS Media även in en länk till webbsidan Filefactory där bilderna olovligen hade lagts upp.

Filefactory tog bort bilderna när Playboys utgivare Sanoma Media begärde det. Detta hindrade dock inte GS Media som då istället började länka till webbsidan Imagehack där bilderna också fanns uppladdade. Även Imagehack tog bort bilderna när Sanoma Media begärde det.

Till följd av detta inleddes en rättsprocess i Nederländerna där bland annat Sanoma Media stämde GS Media för att olovligen ha länkat till bilderna. GS Media ansåg dock inte att en länkning till en bild kunde utgöra ett upphovsrättsintrång.

Fallet vandrade slutligen upp till Högsta domstolen i Nederländerna. På grund av att domstolen ansåg att det var oklart vad som gällde begärde den ett så kallat förhandsavgörande av EU-domstolen. En begäran om förhandsavgörande innebär att en nationell domstol frågar och får svar från EU-domstolen om hur exempelvis en viss situation ska bedömas rättsligt.

Nu har EU-domen kommit med sitt beslut om vad som gäller rörande länkning. Domstolen konstaterar att det inte är tillåtet att länka till upphovsrättsskyddat material om man känner till att det är olovligt uppladdat. Dock uppstår ofta bevissvårigheter i dessa fall. Därför säger domstolen att den som bedriver en hemsida med vinstsyfte och länkar till otillåtet material ska antas (”presumeras”) känna till om material som länkas till är olovligt uppladdat. Detta antagande kan dock motbevisas. För den som inte bedriver sin hemsida med vinstsyfte gäller dock det motsatta.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är inte tillåtet att länka till bilder som laddats upp utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.
  • Den som bedriver hemsida med vinstsyfte antas (”presumeras”) känna till om material som länkas till är olovligt uppladdat. Detta antagande kan dock motbevisas.
  • Den som bedriver hemsida utan vinstsyfte går dock fri från skuld tills motsatsen bevisats.

 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin

simon.mellin@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*