Ej fackmannamässigt utfört – blir skadeståndsskyldig

Två makar får rätt till skadestånd efter att det framkommit att takarbete som utförts på deras villa inte varit fackmässigt. Orsaken är att byggföretaget inte byggt in en luftspalt i samband med att taket lades om.

Under 2010 anlitade två makar en firma för att utföra takarbeten sin villa. Två år senare anlitade de samma firma igen för att åtgärda ett takfönster – men i samband med detta upptäcktes fuktskador.

Makarna stämde firmans företrädare, en 30-årig man, på i första hand cirka 100 000 kronor, i andra hand 87 500 kronor.

Ingen luftspalt
Företagaren bestred käromålet men vitsordade 87 500 kronor som skäligt i och för sig.

Som grund för sin stämning har makarna hävdat att skadorna beror på att firman inte byggt in en luftspalt mellan isolering och råspont när taket lades om, vilket har inneburit “ett icke fackmannamässigt utförande”.

Företagaren, å sin sida, hävdar att det inte ingick i firmans uppdrag att bygga en luftspalt och att det inte heller har behövts för ett fackmässigt utförande av den beställda tjänsten.

Besiktningsmän vittnade dock i Attunda tingsrätt om att ett fackmässigt utförande i ett fall som detta förutsätter en luftspalt och att tjänsten därför var felaktigt utförd.

Hovrätten instämmer
Tingsrätten slog fast att makarna hade rätt till skadestånd som skäligen bestämdes till drygt 94 000 kronor.

Efter att företagaren överklagat domen till Svea hovrätt fastställs nu tingsrättens dom i huvudsak.

När det gäller rättegångskostnaderna anger hovrätten att – eftersom företagaren har förlorat mer än han vunnit – så saknas förutsättningar att ålägga makarna skyldighet att betala företagarens rättegångskostnader i tingsrätten. Istället ska företagaren stå för ungefär hälften av makarnas kostnader i tingsrätten och hela kostnaden i hovrätten.

Vad innebär detta i praktiken?

  • “Fackmannamässigt utfört” är en term om ofta används inom många olika branscher. Det finns ingen direkt definition av den, men man kan säga att det handlar om att utföra ett arbete enligt det standarder som finns inom just den branschen. Dessa standarder kan förändras allt eftersom tiden går och nya sätt att göra saker upptäcks. Som konsument har du rätt att kräva att det arbetet du har beställt blir fackmannamässigt utfört.

 

Foto: TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
ES_130x87

Ellen Sjöberg/Axel Waltré

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*