Dömd för insiderbrott skyllde på bröllopsstress

En man har dömts för insiderbrott efter att ha köpt aktier i ett företag som hans eget bolag tecknat ett avtal med. 

Dagens Nyheter rapporterar att en av grundarna till telefontjänsten Truecaller har dömts till villkorlig dom och dagsböter på 64 000 kronor för insiderbrott.

Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet som innebär att förövaren (insidern) utnyttjar finansiell information som inte är officiell eller allmänt känd till att köpa eller sälja värdepapper. När informationen blir tillgänglig kan insidern dra nytta av att ha positionerat sig rätt i förhållande till den förväntade kursrörelsen.

Mannen köpte aktier i ett bolag som Truecaller var på väg att teckna ett samarbetsavtal med. Bolagets aktier steg sedan i värde efter att avtalet blivit officiellt.

Till sitt försvar ska mannen ha hävdat att han var stressad inför ett bröllop när han gjorde aktieköpet, rapporterar tidningen. Mannen meddelar även att domen kommer att överklagas.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att vara stressad är ingen ursäkt för ekonomisk brottslighet. Däremot är insiderbrotts vara eller icke vara någonting som ständigt diskuteras, då det enligt många är ett brott som saknar brottsoffer och därför inte borde vara kriminaliserat.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*