Digitalbox kräver tv-avgift – även om du inte äger boxen

Relativt nyligen fastslogs att en smartphone eller surfplatta inte grundar avgiftsskyldighet för radio- och tv-avgiften. Nu har en Kammarrätt fastslagit att innehav av hyresvärdens digitalbox gör dig avgiftsskyldig.

Radiotjänst hade krävt att en kvinna skulle betala sin avgift. Kvinnan menade att hon inte behövde göra detta. Kvinnan hade nämligen inte någon tv. Hon hade visserligen en digitalbox, men den ägdes av hyresvärden och hon hade inte valt att ha den.

Frågan blev här om enbart innehavet av – hyresvärdens – digitalbox är avgiftsskyldigt enligt lagstiftningen.

Förvaltningsrätten i Luleå konstaterade att den som innehar en TV-mottagare enligt 2 a § lagen om finansiering av radio- och TV-avgift, avgiftslagen, ska betala radio- och TV-avgift. En digitalbox är utrustning som är avsedd för att ta emot TV-sändningar, vilket innebär att en digitalbox är detsamma som en TV-mottagare.

Det spelade därför ingen roll att digitalboxen eventuellt ägdes av kvinnans hyresvärd. Finns den i hennes bostad är hon skyldig att betala avgiften.

Förvaltningsrätten konstaterar att det inte spelar någon roll om innehavaren de facto tittar på tv eller inte.

Kammarrätten gör en mycket snarlik bedömning som förvaltningsrätten – och kvinnan får nu vackert betala avgiften.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Innehav av en digitalbox räcker för att du ska tvingas betala radio- och tv-avgiften. Innehav av en smartphone eller surfplatta är dock inte tillräckligt.

 

 

Foto: Börje Svensson/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*