BRF får rätt till flytt av förråd

En bostadsrättsförening i Stockholm ville flytta alla förråd på vinden ner till källaren för att sedan kunna upplåta vinden som bostadsrätt. På föreningsstämman var det dock flera bostadsrättshavare som bestred yrkandet.

Ärendet gick till hyresnämnden, som konstaterade att den främsta invändningen från bostadsrättsinnehavarna var att de nya förrådsutrymmena skulle vara väsentligt mindre än de nuvarande förrådslösningarna.

Hyresnämnden konstaterade att det inte finns några bindande föreskrifter på området, men att det enligt svensk standard vid bostadsproduktion brukar krävas cirka en kvadratmeter förråd per rum i lägenheten. I ärendet hade framkommit annat än att de bostadsrättshavare som hade invändningar hade mindre lägenheter om upp till två rum.

Med detta som bakgrund kom hyresnämnden fram till att ändringarna fick anses vara av mindre betydelse. Nämnden ansåg dessutom att ändringarna inte skäligen kunde genomföras på annat sätt, och godkände därför beslutet.

Nu har Svea hovrätt gjort samma bedömning som hyresnämnden, och därmed avslagit en bostadsrättshavares överklagan.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Enligt bostadsrättslagen krävs det att alla bostadsrättshavare går med på beslutet om det är något som påverkar det inbördes förhållandet mellan insatserna. Om inte alla går med på beslutet kan det ändå genomföras, om det har stöd från två tredjedelar av bostadsrättshavarna har gått med på det samt att det har godkänts av hyresnämnden.

 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Eva Clasö/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*