Bolag drevs från Göteborg, inte Schweiz – skärpta straff i hovrätten för skattebrott

Hovrätten skärper straffen för två män som dömts för grova skattebrott. Männen har drivit ett försäkringsbolag och för att undvika att betala skatt ska de ha uppgett att verksamheten bedrivits i Schweiz istället för i Sverige.

Göteborgs tingsrätt dömde männen för grova skattebrott till ett år och två månaders fängelse. I hovrätten nära nog fördubblades straffet – båda männen dömdes till fängelse i två år och sex månader, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Männen har bedrivit försäkringsverksamhet genom ett bolag registrerat på Brittiska jungfruöarna. Männen ska ha uppgett att bolaget haft sitt kontor i Schweiz och att försäkringsverksamheten skett där men enligt Ekobrottsmyndigheten har verksamheten i själva verket skötts från Göteborg.

– De har uppsåtligen undanhållit svenska staten skatt på över 11 miljoner kronor, för en verksamhet som har bedrivits och varit skattepliktig i Sverige, säger Per-Olof Hermansson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Såväl tingsrätten som hovrätten har funnit att bolaget har haft fast driftställe i Sverige. Bolaget skulle därför lämnat deklaration för avkastningsskatten till svenska skattemyndigheten – något som männen uppsåtligen ska ha underlåtit att göra enligt både tingsrättens och hovrättens bedömningar.

Skattereglerna är olika för den som investerar i å ena sidan en kapitalförsäkring i ett svenskt försäkringsföretag eller ett utländskt med fast driftställe i Sverige jämfört med en kapitalförsäkring i ett utländskt försäkringsföretag utan fast driftställe i Sverige.

I det första fallet är det företaget som redovisar och betalar in avkastningsskatten och investeraren behöver inte redovisa försäkringen i sin deklaration.  I det senare är det investeraren själv som i sin deklaration skall redovisa underlaget för avkastningsskatten och därefter betala in avkastningsskatten

I det nu aktuella fallet har erbjöd bolaget skräddarsydda kapitalförsäkringar i form av fondförsäkringar och depåförsäkringar. Bolaget har också erbjudit möjligheten att investera i icke börsnoterade bolag.

En kund kunde träffa försäkringsavtal antingen genom försäkringsmäklare eller genom information på bolagets webbplats. Kunderna har under tidigare år varit främst från Norden men har från år 2007 och framåt även varit från andra länder.

Kronofogdemyndigheten och Skatteverket ska i det här fallet ha säkrat över 16 miljoner kronor av statens skattefordringar genom ett handräckningsförfarande i utlandet.

 

Ebba Wigerström/Niklas Kristoffersson

Foto: Janerik Henriksson / TT

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*