Blåste upp siffrorna i årsredovisning för att få lån – två års fängelse för grovt bokföringsbrott

En man har dömts för grova bokföringsbrott och grova bedrägerier efter att han fifflat med årsredovisningar för att förbättra kreditvärdigheten för olika bolag. Ekobrottsmyndigheten startade utredningen mot mannen efter tips från allmänheten.

Ett tips från allmänheten ledde till utredning och därefter till åtal mot en 32-årig man som har dömts för grova bokföringsbrott och grova bedrägerier. Mannen döms till två års fängelse och näringsförbud.

Enligt Ekobrottsmyndigheten handlar det om ett välplanerat, långsiktigt brottsupplägg.

32-åringen ska ha blåst upp siffror i årsredovisningar för att förbättra olika bolags kreditvärdighet och har sedan bland annat lånat pengar baserat på detta.

– Ärendet hade sin upprinnelse i att vi fick in ett tips om ett bolag med flerårig låg omsättning som plötsligt i en årsredovisning redovisade miljonvinster, säger kammaråklagare Lotta Sundström vid EBM.

Genom en förutredning vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, konstaterade man att samma person hade gått in i ytterligare ett annat bolag och gjort samma sak. Det framkom också att mannen tidigare var lagförd för bedrägerier.

– En förundersökning inleddes snabbt på misstankegrund om grova bokföringsbrott och vid spaning framkom att mannen försökte leasa dyra personbilar på kredit, ett försök som nu kunde förhindras, säger Lotta Sundström.

Enligt Lotta Sundström vittnar beslagtaget material i fallet om ett brottsupplägg som var planerat att användas återkommande.

Enligt Ekobrottsmyndigheten greps mannen på Luleå flygplats när han var på väg till Stockholm med 20 stycken Iphones, värda ungefär 110 000 kr.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Även att “bara vara slarvig” med sin bokföring kan få stora skatterättsliga konsekvenser, varför det alltid lönar sig att anlita en revisor och gärna en jurist regelbundet för att säkerställa att ens organisation agerar korrekt.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*