6 juni, 2014

Blåste upp årsredovisning för att få lån

En man har dömts för grova bokföringsbrott och grova bedrägerier efter att han fifflat med årsredovisningar för att förbättra kreditvärdigheten för olika bolag. Ekobrottsmyndigheten startade utredningen mot mannen efter tips från allmänheten.

Ett tips från allmänheten ledde till utredning och därefter till åtal mot en 32-årig man som har dömts för grova bokföringsbrott och grova bedrägerier. Mannen döms till två års fängelse och näringsförbud.

Enligt Ekobrottsmyndigheten handlar det om ett välplanerat, långsiktigt brottsupplägg.

32-åringen ska ha blåst upp siffror i årsredovisningar för att förbättra olika bolags kreditvärdighet och har sedan bland annat lånat pengar baserat på detta.

– Ärendet hade sin upprinnelse i att vi fick in ett tips om ett bolag med flerårig låg omsättning som plötsligt i en årsredovisning redovisade miljonvinster, säger kammaråklagare Lotta Sundström vid EBM.

Genom en förutredning vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, konstaterade man att samma person hade gått in i ytterligare ett annat bolag och gjort samma sak. Det framkom också att mannen tidigare var lagförd för bedrägerier.

– En förundersökning inleddes snabbt på misstankegrund om grova bokföringsbrott och vid spaning framkom att mannen försökte leasa dyra personbilar på kredit, ett försök som nu kunde förhindras, säger Lotta Sundström.

Enligt Lotta Sundström vittnar beslagtaget material i fallet om ett brottsupplägg som var planerat att användas återkommande.

Enligt Ekobrottsmyndigheten greps mannen på Luleå flygplats när han var på väg till Stockholm med 20 stycken Iphones, värda ungefär 110 000 kr.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Även att ”bara vara slarvig” med sin bokföring kan få stora skatterättsliga konsekvenser, varför det alltid lönar sig att anlita en revisor och gärna en jurist regelbundet för att säkerställa att ens organisation agerar korrekt.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se