Björn Ulvaeus bolag Stenkulla Brunn krävs på böter för brott mot livsmedelslagen

Björn Ulvaeus bolag Stenkulla Brunn, som tillverkar buteljerat dricksvatten, krävs på böter för brott mot livsmedelslagen. Enligt en förundersökning finns flera felaktiga påståenden på vattenflaskornas etiketter, uppger SVT.

I maj 2012 anmäldes bolaget Stenkulla Brunn av Miljö- och byggnadsnämnden i Bollebygd, där flaskvattnet tillverkas, för misstänkt brott mot livsmedelslagen. Kommunen ansåg nämligen att informationen på flaskornas etiketter var vilseledande, uppger SVT.

Åklagaren Hediye Kurt som har utrett ärendet sedan dess är nu klar med förundersökningen.

– Jag kommer att meddela företagsbot. Om företaget inte går med på det så kommer jag att väcka åtal, säger åklagaren till SVT.

Företagsbot är en ekonomisk sanktion med straffande effekt – utan att räknas som ett straff – vid brott i näringsverksamhet. Något krav på att en enskild gärningsman åtalas eller ens identifieras inom företaget finns inte.

Åklagaren menar att det finns flera felaktiga påståenden om produkten på märkningen, bland annat att den innehåller ”artesiskt vatten” för välbefinnande.

– Det ger intrycket av att artesiskt vatten ska vara välbefinnande eftersom det är artesiskt. Men man har inte kunnat visa någon vetenskaplig dokumentation för det, säger Hediye Kurt till SVT.

Enligt åklagaren påstås vattnet även vara rikt på mineraler och andra viktiga ämnen, utan att det är närmare preciserat. Vidare påstås det, enligt åklagaren, att vattnet har ett unikt högt PH-värde samt att ”vattnet skulle medföra ökade förutsättningar för att kroppen ska må bra”.

– Ett sådant så kallat ospecificerat påstående är inte tillåtet. Det ska följas av ett bestämt hälsopåstående, säger Hediye Kurt som kommer att meddela storleken på företagsboten inom kort.

Johan Bryng, VD och delägare i bolaget, är förvånad över åklagarens besked.

– Det här uppdagades för drygt två år sedan. Vi har haft samma etiketter i tio år. Det har aldrig förekommit några synpunkter tidigare. Vi har beviljats anstånd av kommunen tre gånger för att fortsätta använda samma etiketter trots att samma personer lämnat in åtalsanmälan, säger han till SVT.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om ditt företag har drabbats av en företagsbot kan du antingen välja att betala böterna eller att bestrida böterna och riskera åtal istället.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*