Besatt av minderårig Wordfeud-motståndare

En 21-årig amerikansk medborgare döms till ett års fängelse för försök till olaga frihetsberövande efter att ha försökt föra bort en tonårsflicka från hennes hem i norra Stockholm i april i år. 

Den idag 21-åriga mannen och tonårsflickan kom i kontakt med varandra år 2012 via online-spelet Wordfeud och fortsatte sedan att prata med varandra på ett chattforum. 21-åringen hälsade även på flickan ett par gånger.

Under hösten år 2013 uttryckte flickan att hon inte längre ville ha kontakt med honom. Trots det fortsatte mannen att skriva till henne, men kontakten blev alltmer sporadisk.

I början av april i år greps 21-åringen utanför flickans hus. Han hade tagit sig in i huset men gått ut när han märkte att flickans familj var hemma. Mannen, som kom att åtalas, påstod att han hade planerat att stjäla några av flickans tillhörigheter för att ha som minne. Tingsrätten avfärdar dock denna invändning och lämnar den utan avseende.

Rätten bedömer att 21-åringen blivit besatt av flickan. Med hänsyn till att han var beväpnad med bland annat kniv, buntband samt rep och att han hade gjort Internetsökningar på straff för mord i Sverige anser rätten att han hade för avsikt att ta med sig flickan och skada henne.

Tingsrätten finner även att det var en ren tillfällighet att flickans familj var hemma på morgonen och kunde tillkalla polis.

Mannen döms nu därför till ett års fängelse för försök till olaga frihetsberövande.

Han ska även utvisas ur landet med ett återreseförbud på tio år samt betala 14 000 kronor i skadestånd till flickan för kränkning, sveda och värk.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är inte bara brott som är straffbara, utan ofta även anstiftan, förberedelse och försök till brott. Det svåra är dock att i varje fall avgöra om ett försök eller motsvarande har påbörjats eller inte, vilket domen visar på.

 

Foto: TT

Sara Hovi/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*