Avskedades för felaktig tidrapportering

En anställd har vid flera tillfällen felaktigt fyllt i uppgifter i arbetsgivarens tidrapporteringssystem. Av den anledningen fick den anställde mer lön än vad han haft rätt till och han blev därför avskedad. Arbetsdomstolen anser att arbetsgivaren hade rätt att avskeda mannen.

När en tekniker på ett telekombolag fått cirka 30 000 kr mer i lön till följd av felaktiga tidrapporteringar blev han avskedad. Enligt bolaget har teknikern medvetet, vid flera tillfällen, lämnat felaktiga uppgifter i det system som beräknar löneutbetalningar. Uppgifterna rör bland annat övertidstimmar. Arbetsgivaren anser att teknikern missbrukat arbetsgivarens förtroende och brutit mot anställningsavtalet.

Teknikern menar istället att han utfört fler arbetsuppgifter än vad teknikerrollen innebär samt att han jobbat en del hemifrån, med godkännande från arbetsgivaren. Han anser därför att avskedandet är ogiltigt och kräver arbetsgivaren på allmänt skadestånd i domstol.

Teknikern hade en administrativ roll och kunde ta del av det arbetet hemifrån, anser Arbetsdomstolen. Däremot krävs att övertidsarbete godkänns vid varje tillfälle och det är inte bevisat att teknikern fick arbeta övertid från hemmet under kvällar och nätter.

Arbetsdomstolen gör bedömningen att teknikern felaktigt har registrerat olika poster i företagets tidrapporteringssystem. Han har därmed fått en betydlig summa pengar som han inte haft rätt till. Teknikerns handlande innebär ett allvarligt åsidosättande av det förtroende som tidrapporteringssystemet bygger på och han har därför på ett grovt sätt brutit mot sitt anställningsavtal. Arbetsgivaren har därför haft rätt att avskeda teknikern, vilket innebär att avskedandet varit lagligt och teknikern har därför inte rätt till något skadestånd.

__________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Christine Olsson / TT

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*