Avkodningsutrustning blir olaglig

Riksdagen har röstat igenom en ny lag som innebär att det blir olagligt för privatpersoner att skaffa och använda avkodningsutrustning utan tillstånd.

Enligt riksdagen är bakgrunden till lagändringen en ökning av antalet privatpersoner som använder avkodningsutrustning för att kunna använda vissa TV-tjänster som kostar pengar och andra elektroniska betaltjänster utan att betala.

Från och med augusti blir det därför olagligt att utan tillstånd skaffa sig och använda avkodningsutrustning för privat bruk. Det är redan sedan tidigare straffbart för företag att ha avkodningsutrustning utan tillstånd.

Straffet för den som skaffar och använder avkodningsutrustning privat kan bli böter.

För den som till exempel säljer, hyr ut eller installerar utrustning åt andra kan straffet bli böter eller fängelse i upp till två år, precis som för företag.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Även om du de facto inte använder utrustningen kan det bli konsekvenser bara av att införskaffa den, vilket är viktigt att ha i åtanke.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*