Anlitade städföretag utan upphandling

Mullsjö kommun krävs på 250 000 kronor i upphandlingsskadeavgift/böter av Konkurrensverket för en otillåten direktupphandling av städtjänster.

Avtal om utförande av städtjänster skrevs mellan Mullsjö kommun och ett städföretag utan att upphandlingen annonserades och konkurrensutsattes.

Enligt Konkurrensverket fanns det inga omständigheter som motiverade undantag från upphandlingslagstiftningen, vilket skulle innebära att det är fråga om otillåten direktupphandling.

Städföretaget har fakturerat kommunen över tre miljoner kronor utan att kontrakten upphandlats korrekt, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Jönköping med krav att domstolen dömer kommunen att betala 250 000 kronor i böter/ upphandlingsskadeavgift.

– När en kommun eller annan myndighet skriver kontrakt utan att först annonsera och konkurrensutsätta affären finns det ingen garanti för att det är den bästa affären som görs, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar.

Mullsjö kommun framhåller i brevväxlingen med Konkurrensverket att synnerlig brådska var orsaken till att en regelrätt upphandling inte gjordes.

Konkurrensverket menar att de omständigheter som kommunen har åberopat inte utgör synnerlig brådska och att det inte heller i övrigt har framkommit omständigheter som motiverar undantag från skyldigheten att annonsera upphandlingen.

– En myndighet får inte försätta sig själv i brådska genom att av interna skäl inte hinna ta fram ett upphandlingsunderlag i god tid. Godtagande av ett sådant synsätt skulle fullständigt undergräva regelverket och öppna upp för kontraktstilldelningar utan transparens och konkurrensutsättning, säger Dan Sjöblom.

Vad innebär detta i praktiken?

 

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*