Allt fler fälls för insiderbrott

Allt fler fällande domar meddelas för insiderbrott. Ekobrottsmyndigheten uppger att ny argumentationsteknik i domstolsförhandlingarna kan vara anledningen.

Under tidigare år har antalet åtal och i synnerhet antalet fällande domar för insiderbrott varit ytterst få i förhållande till antalet anmälningar. Nu verkar trenden dock vara på väg att vända, skriver Svenska Dagbladet.

I år har sju fällande domar för insiderbrott meddelats av tingsrätt och hovrätt, medan bara ett åtal har ogillats. Under år 2012 och år 2013 var antalet fällande domar för insiderbrott endast två per år.

Martin Tidén, chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens kammare för finansmarknadsbrott, menar att vändningen beror på att EBM:s åklagare arbetat på att förbättra sin argumentation i domstolsförhandlingarna:

– Det finns säkert fler orsaker, men min bedömning är att det här är en stor del av skälet till att vi har en större andel fällande domar, säger han till SvD.

Åklagarna åberopar nu i större utsträckning europeisk lagstiftning och begreppet ”den förnuftige investeraren”, som används för bedöma om den information som den åtalade hade tillgång till ska klassas som insiderinformation.

Det som gäller är att information som inte har offentliggjorts och som är av sådan art att en förnuftig investerare skulle väga in den i sitt investeringsbeslut ska betraktas som insiderinformation.

Samtidigt har antalet anmälningar om insiderbrott också ökat rejält. Under förra året var de fler än någonsin, då 146 misstänkta fall rapporterades till Ekobrottsmyndigheten. l I år väntas anmälningarna bli ännu fler, då knappt 100 misstänkta fall rapporterats redan i mitten av augusti.

Antalet åtal har dock inte ökat i samma takt. Under förra året väcktes fem åtal och hittills i år har tre åtal väckts. Martin Tidén menar ändå att en förbättring skett sedan finansmarknadskammaren bildades.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet som innebär att förövaren (insidern) utnyttjar finansiell information som inte är officiell eller allmänt känd till att köpa eller sälja värdepapper. När informationen blir tillgänglig kan insidern dra nytta av att ha positionerat sig rätt i förhållande till den förväntade kursrörelsen. Detta kan bestraffas med fängelse i upp till två år. Det är därför viktigt att på varje arbetsplats som kan få tillgång till insiderinformation ha tydliga riktlinjer och rutiner för hur de anställda får agera på den finansiella marknaden.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*