Åklagarmiss friar narkotikadömd

En 23-årig man i Uppsala som tidigare dömts för bland annat narkotikabrott frias nu på den åtalspunkten. Anledningen är att datumet i stämningsansökan om när brottet skulle ha begåtts och som grundat domen var felaktigt.

En 23-årig man i Uppsala åtalades för ringa narkotikabrott. Enligt åtalade skulle han olovligen ha använt cannabis den 22 juni år 2013 eller någon gång de närmaste veckorna innan.

Mannen förnekade gärningen.

Tingsrätten konstaterade att det av analysbeskedet framgick att 23-åringen haft narkotika i kroppen samt att han inte kunnat ge någon förklaring till detta. Domstolen anförde vidare att det inte heller framkommit något som gjorde det antagligt att han fått i sig narkotikan annat än på frivillig väg, varför mannen fälldes för narkotikabrott.

Mannen dömdes även för olovlig körning till 40 dagsböter om 50 kronor.

Åklagaren ansökte senare om resning till förmån för mannen med yrkande om att åtalet avseende narkotikabrottet skulle ogillas och antalet dagsböter sättas ned. Åklagaren anförde bland annat att datumet i stämningsansökan om när brottet skulle ha begåtts och som grundat domen var felaktigt då det egentligen skulle ha varit den 10 oktober år 2013.

Hovrätten fann, med anledning av det som åklagaren hävdat, att mannen felaktigt dömts för narkotikabrott det aktuella datumet och att resning därmed ska beviljas. Eftersom mannen dömts till gemensam påföljd avseende narkotikabrottet och den olovliga körningen beviljades resning även gällande den olovliga körningen.

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom på så sätt att åtalet för ringa narkotikabrott ogillas och påföljden för den olovliga körningen ändras till 30 dagsböter om 50 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Resning innebär att en möjlighet att ändra en dom som vunnit laga kraft och därmed en möjlighet att rätta till dylika misstag i efterhand. Om man anser att man blivit felaktigt dömd och överklagandetiden gått ut kan därför det vara en god idé att diskutera resning med sitt ombud.

 

Foto: Nelson Antoine/ TT

Therese Åkerlund/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*