Åklagare och Säpo vill införa nytt tvångsmedel – hemliga “spiontrojaner” i datorer

Säkerhetspolisen och Åklagarkammaren för säkerhetsmål vill införa ett nytt hemligt tvångs-medel i Sverige – hemlig dataavläsning där en ”spiontrojan” planteras i en dator så att myndigheterna kan följa vad datoranvändaren gör. 

Tomas Lindstrand, chef för Åklagarkammaren för säkerhetsmål, och Säkerhetspolisens biträdande chef, juristen Johan Sjöö, deltog under förra veckan i en debatt om integritet som hölls på Rosenbad i regi av Svenska kriminalistföreningen och under ledning av hovrättspresidenten Fredrik Wersäll.

Johan Sjöö pekade på de allvarliga hot som finns mot Sverige inom Säkerhetspolisens område och på att man “ligger efter” rejält:

– Vi har inte hållit jämna steg med den brottslighet som finns på området och Säpo är sämre nu än vi var för tio år sedan.

– Vi befinner oss i ett enormt informationsflöde och vi behöver nya verktyg för att kunna förebygga brott, vilket ju är Säpos huvudsakliga uppgift.

Ett verktyg som står på Säpos önskelista till lagstiftaren är tvångsmedlet hemlig dataavläsning. Metoden både föreslogs och utreddes för cirka tio år sedan men avvisades då av lagstiftaren.

Hemlig dataavläsning innebär att en myndighet ska få rätt att hacka sig in i en misstänkt persons dator och plantera en programvara, en ”spiontrojan”, som sedan i hemlighet kan läsa av vad som händer i datorn och rapportera detta till sin uppdragsgivare – till exempel Säpo.

– Tekniken finns och används redan i andra länder. Detta är ett verktyg som vi förr eller senare måste ha och som vi redan borde ha haft, sa Tomas Lindstrand som också rent generellt förklarade hur han ser på integritetsfrågan i sådana här sammanhang.

Tomas Lindstrand och Johan Sjöö mötte dock motstånd från bland annat Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som också fanns med på podiet.

– Det fanns goda skäl till att förslaget inte gick igenom förra gången och ingenting har förändrats sedan dess, sa Anne Ramberg.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Advokatsamfundet var emot förslaget och varnade bland annat  för ändamålsglidning när det gäller alla slag av hemliga tvångsmedel. Spiontrojaner kan därför inte väntas den närmaste tiden.

 

Foto: Chefsåklagare Tomas Lindstrand och biträdande Säpochefen Johan Sjöö, TT

Stefan Wahlberg/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*