Kostnadsfritt webbinarium den 9 juli & 11 juli📽️ Ny som chef - Ditt nya juridiska ansvar

Filtrering av laglig whisky är hembränning

Whisky är en produkt som framställs genom noggrant utprövade processer med destilering och lagring enligt traditionsenliga metoder – allt för att förädla den eftertraktade drycken. Men om du, efter att du köpt whiskyn, vill fortsätta förädla whiskyn riskerar du att dömas för brott mot alkohollagen.

Upprinnelsen är att en 44-årig man åtalades i Falu tingsrätt sedan bland annat renad sprit, delar av en destilleringsutrustning, socker och aktivt kol hittats i hans fritidshus och bostad.

Åklagaren menade att mannen tillverkat sprit genom att hälla sprit med metanol genom aktivt kol för att göra den drickbar, vilket är olovlig tillverkning av sprit enligt alkohollagen.

Mannen invände att han tillverkat spriten genom att rena lagligen inköpt whisky för att få bort smaken eftersom han inte tyckte om whisky.

Destilleringsutrustningen hävdade han att han endast förvarade åt en vän. Tingsrätten ansåg att destileringsutrustningen talade för att mannen tillverkat sprit, men hans berättelse kunde inte helt lämnas utan avseende. Förklaringen kunde alltså inte helt uteslutas.

Eftersom kryddning av sprit i syfte att den ska serveras är förbjudet, menar domstolen att en privatpersons avlägsnande av smakämnen från lagligen inköpt sprit därför inte heller borde omfattas av förbudet. Därför friades mannen helt av tingsrätten.

Hovrätten gör annan bedömning

Domen överklagades till Svea hovrätt. Liksom tingsrätten menar hovrätten att är fastställt att mannen faktiskt tillverkat spriten.

Hovrätten anför dock att vidareförädling av alkoholdrycker som filtrering, sötning eller blandning är att likställa med ”tillverkning” enligt alkohollagen.

Därför måste whiskyfiltreringen klassas som sådan otillåten tillverkning som alokohollagen förbjuder.

Lagen ger möjlighet för privatpersoner att smaksätta spritsorter, eftersom detta endast klassas som ”ringa befattningsbrott”, vilket är fritt från straff. Tekniskt sett är det alltså brottsligt att smaksätta sprit, men inte straffbart.

Men mannen i fallet hade filtrerat och smaksatt i en sådan omfattning att det inte längre kunde anses vara ringa befattning, utan istället måste klassas som befattning av normalgraden.

Når man upp till normalgrad är däremot straff föreskrivet och mannen döms därför för olovlig befattning med sprit. Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Fallet illustrerar skillnaden mellan brott och straff. Som hovrätten konstaterat medför smaksättning av sprit av en privatperson att brottet ”ringa befattning” är uppfyllt. Men eftersom inte något straff är kopplat till detta är det i praktiken tillåtet. Om du däremot filtrerar och smaksätter i en sådan omfattning att det inte längre är ”ringa”, kommer du kunna straffas, eftersom normalgraden av brottet har ett straff föreskrivet. Det är också denna princip som aktualiseras när barn begår brott. En vanlig missuppfattning är att barn inte kan begå brott. Det är fel. Ett barn kan också begå ett mord. Skillnaden är att barn under 15 år inte är straffbara, vilket gör att de inte kan straffas av domstol. Men det rör sig likväl om brott.

 

Foto: Jessica Gow/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*