Viltolyckor måste anmälas snarast – bilist döms i hovrätten

Om olyckan är framme och du kör på ett djur – vet du hur du är skyldig att agera? Nyligen dömdes en 30-årig man för brott mot jaktlagen efter att ha kört på en hjort och inte anmält det till polisen tillräckligt snabbt.

Det var i februari 2016 som en 30-årig man och två av hans vänner var på väg hem från en fest i Skåne tidigt på morgonen. Plötsligt dök ett antal hjortar upp på vägen. 30-åringen lyckades inte väja utan körde på en av hjortarna.

Efter krocken stannade 30-åringen bilen och gick tillsammans med vännerna ur bilen. De konstaterade att hjorten måste ha dött ögonblickligen i kollisionen.

30-åringen försökte då ringa en bekant som har jägarexamen för att få veta vad han skulle göra med hjorten. Han fick dock inte något svar.

Lämnade olycksplatsen – men åkte tillbaka

30-åringen beslutade sig för att köra hem en av passagerarna och lämnade hjorten på olycksplatsen. Han åkte sedan tillbaka för att försäkra sig om att hjorten verkligen var död och efter att ha konstaterat att så var fallet åkte han hem och la sig för att sova.

Dagen därpå åkte mannen tillbaka till olycksplatsen ännu en gång. Då tog han bilder på den ihjälkörda hjorten och på de skador hans bil fått.

Skulle märka upp olycksplatsen – hjorten var borta

30-åringen berättade senare om händelsen för sin pappa och fick då rådet att han skulle märka ut olycksplatsen och ringa polisen. 30-åringen åkte därför tillbaka till olycksplatsen ytterligare en gång.

Denna gång var dock hjorten borta. 30-åringen lämnade olycksplatsen och ringde polisen. Klockan var då strax efter 18. Det hade med andra ord passerat cirka 13 timmar sedan olyckstillfället.

Åtalades – skulle ha ringt polisen direkt

30-åringens samtal med polisen blev dock startskottet för en rättsprocess mot honom själv. Det finns nämligen en anmälningsplikt vid trafikolyckor med vissa djur. Om anmälningsplikten åsidosätts uppsåtligen eller genom grov oaktsamhet kan man dömas i domstol för ”förseelse mot jaktlagen”.

30-åringen åtalades. Till sitt försvar uppgav han i tingsrätten att han inte hade känt till anmälningsplikten, att han inte hade kunnat agera snabbare än han hade gjort på grund av tiden på dygnet och hans behov av att sova, samt att han “givetvis” hade agerat annorlunda om hjorten inte hade varit död.

Tingsrätten frikände 30-åringen

Tingsrätten noterade att poliskontakten hade tagits ”förhållandevis sent på dagen”, men konstaterade samtidigt att 30-åringen faktiskt hade vidtagit en rad åtgärder dessförinnan. Han hade exempelvis konstaterat att det döda djuret inte utgjorde någon trafikfara för andra trafikanter.

Enligt domstolen var de 13 timmar som förflutit mellan olyckstillfället och anmälan till polisen inte heller så pass lång tid att 30-åringen kunde klassas som grovt oaktsam, vilket alltså är en förutsättning för att kunna bli dömd.

Tingsrätten frikände därför mannen. Det förtjänar dock att nämnas att det var nämndemännen – alltså icke-juristerna – som valde att rösta ned juristdomaren. Ordföranden i målet, juristdomaren, var skiljaktig och ville fälla 30-åringen.

Hovrätten river upp tingsrättens dom

Åklagaren var inte nöjd med tingsrättens slutsatser och överklagade till hovrätten.

Hovrätten konstaterar att det faktum att det gått 13 timmar mellan olyckstillfället och polisanmälan gör att kravet på skyndsamhet som anmälningsplikt innefattar inte är uppfyllt. Frågan var dock om 30-åringen hade varit grovt oaktsam i åsidosättandet av anmälningsplikten eller inte.

Hovrätten konstaterar att bilister förväntas ha stor kunskap om de regler som gäller i trafiksituationer. Dessutom pekar hovrätten på att 30-åringen försökt ringa en vän med jägarexamen. Enligt domstolen måste detta innebära att 30-åringen faktiskt insett att han hade någon form av skyldighet att agera, även om han inte visste exakt vad han skulle göra.

Att 30-åringen inte omedelbart rett ut vilken skyldighet han hade efter olyckan är därför enligt hovrätten att betrakta som grovt oaktsam. Hovrätten ändrar därför den friande domen från tingsrätten och dömer honom till 30 dagsböter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Vid en trafikolycka med vilt är du skyldig att så snabbt som möjligt kontakta polisen och anmäla olyckan. Detta för att polisen ska kunna bedöma om eftersöksjägare ska ringas in, eller vilka slags åtgärder som ska vidtas.
  • Du måste enligt jaktförordningen ringa polisen om du kör på något av följande djur: björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.
  • Du läsa mer hos Nationella Viltolycksrådet >>

 

Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Nils1.3

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*