Varför är aktieägaravtal viktigt?

Har ditt bolag mer än en delägare? Har ni avtalat om vad som sker vid en hotande konkurs, om ni får ett externt bud på bolaget, om ni inte är överens i en fråga eller vid ett dödsfall? Detta är bara exempel på frågor som är viktiga att reglera för att skydda bolaget och undvika eventuella tvister. Dessa frågor regleras i ett aktieägaravtal.  

Ett aktieägaravtal är ett juridiskt bindande dokument där delägarna i ett bolag kommer överens om bolagets struktur och hur bolagets verksamhet ska styras. Syftet med ett aktieägaravtal är oftast att skydda gemensamma intressen i bolaget samt trygga bolagets finansiella ställning och utveckling. 

Även om alla delägare i ert bolag kommer överens i dagsläget är det stor risk att motsättningar uppstår i framtiden. Utan ett aktieägaravtal är det lätt att problem uppstår, att ni motarbetar varandra och att bolaget skadas.  

Några exempel på frågor som regleras i ett aktieägaravtal: 

  • Hur ska aktierna i bolaget värderas?
     
  • Vad händer om någon av delägarna inte längre vill driva bolaget? Har delägaren rätt att sälja sina aktier till vem som helst, eller ska de kvarvarande delägarna i bolaget få chansen att köpa aktierna först?  
  • Vem har utslagsröst om ni tycker olika i en fråga? 

Det finns inget lagstadgat krav som tvingar er att utforma ett aktieägaravtal. Den lagstiftning som finns på området ger dock endast en grundläggande ram och det är många viktiga frågor som inte regleras. Vi rekommenderar därför alla bolag med mer än en delägare att skriva ett aktieägaravtal.
__________________________________ 

Författare: Allt om Juridik 

Foto: Fredrik Sandberg

Vill ni få hjälp att upprätta ett aktieägaravtal? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig så fort som möjligt! 

__________________________________ 

Skriv till oss!

*” anger obligatoriska fält

Integritetsskyddspolicy*
För att läsa Allt om Juridiks integritetsskyddspolicy kan du klicka här.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*