Utdrag ur belastningsregister kan förbjudas

En statlig utredning föreslår att det ska bli förbjudet för arbetsgivare att begära ut utdrag ur belastningsregistret inför en anställning. Dock med undantag för de arbetsgivare som har stöd enligt lag, såsom till exempel inom skolans värld.

På torsdagen överlämnade utredningen om registerutdrag i arbetslivet sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Utredningen föreslår en ny lag om att det ska vara förbjudet för arbetsgivare att utan författningsstöd begära att arbetssökande visar upp utdrag ur belastningsregistret. En arbetsgivare som bryter mot förbudet ska få betala skadestånd, enligt förslaget.

– För den som blir utsatt, egentligen tvingad att lämna ut ett belastningsregister på det här sättet, innebär det här en integritetskränkning. Sedan måste man också beakta dömda personer ska ha en möjlighet att komma tillbaka i samhället, säger regeringen utredare Michaël Koch till SVT.

Författningsreglerad registerkontroll i arbetslivet bör enligt utredningen i princip endast vara tillåtlig för att skydda allmänna intressen och utsatta personer. Utredningen har prövat behovet av reglerad registerkontroll inom olika samhällssektorer men inte funnit skäl att föreslå undantag från det föreslagna förbudet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Utredningens förslag påverkar inte den gällande regleringen kring författningsreglerad registerkontroll för personer som exempelvis arbetar med barn inom skola och förskola.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*