Upprörd förskolepappa anklagade personal för pedofili

Det är inte ovanligt att manlig personal på förskolor misstänkliggörs som pedofiler. I det här fallet hade en förälder ring upp förskolechefen och riktat skarpa anklagelser mot en manlig förskolelärare. Uttalandena föranledde åtal för olaga hot – men nu frias föräldern i hovrätten.

Det var i september 2013 som en 39-årig man ringde upp en kvinnlig förskolelärare och även chefen på förskolan på Lidingö där mannens barn gick.

39-åringen hade fått höra anklagelser om att en manlig anställd på förskolan hade utsatt hans barn för sexuella övergrepp. 39-åringen var under samtalen mycket upprörd och ska även ha hotat den manliga anställde.

Enligt uppgift ska 39-åringen bland annat ha sagt att om anklagelserna var riktigt ”så skulle han åka hem till mannen och slå av honom näsbenet och slå sönder knäskålarna på honom”.

Detta ledde till att 39-åringen åtalades vid Stockholms tingsrätt. Rubriceringen var olaga hot.

Tingsrätten beaktade dock att 39-åringen befunnit sig i en situation där han var svårt chockad och försökte få reda på vad som hänt hans barn.

Dessutom hade inte uttalandena, utifrån omständigheterna, framstått som så pass allvarliga att det varit fråga om olaga hot, menade domstolen.

Tingsrätten friade därför mannen. Åklagaren överklagade till hovrätten, som liksom tingsrätten frikänner 39-åringen.

Hovrätten menar att oavsett vad som verkligen sagts (vilket inte parterna var helt överens om) hade inte de påstådda citaten, utifrån sin kontext, varit ägnade att framkalla allvarlig fruktan hos den manliga förskoleläraren.

Men det menas att citaten och omständigheterna runt dessa inte, objektivt sett, haft sådan allvarlig karaktär att de når upp till olaga hot-nivån.

Hot är nämligen inte brottsligt, utan endast olaga hot. Vad som definierar det olagliga är att den som hotas ska utsättas för ett hot om brottslig gärning som typiskt sett inger allvarlig fruktan för dennes liv eller hälsa.

Det är därför inte olagligt att hota någon med att ”om du inte gör som jag säger så fuskar jag med skatten!”. Skattefusk är olagligt, men det är inte något som inger fruktan om livsfara hos den hotade.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Olaga hot är svårt att förutse, delvis eftersom hotet måste ses i sitt sammanhang. Där vägs alla möjliga faktorer in. På så vis kan exakt samma citat bedömas helt olika beroende på vem som yttrar det, till vem, på vilket sätt, vid vilken tidpunkt och i vilket medium.

 

Foto: Gorm Kallestad/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

NI_aoj_mini

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*