Upp till sex års fängelse för systematiska bluffakturor – “redan ett utskick blir brottsligt”

Regeringen vill införa ett nytt brott mot systematiska fakturabedrägerier. Syftet är att det ska bli enklare att komma åt sådana bedrägerier och se till att den typen av brottslighet leder till strängare straff.

”Förekomsten av bluffakturor har under senare år blivit ett växande samhällsproblem som drabbar många, både privatpersoner och företag. I förlängningen leder det också till försämrad konkurrenskraft, färre jobb och lägre tillväxt, vilket drabbar oss alla”, skriver regeringen.

Regeringen vill därför nu införa ett nytt brott mot systematiska fakturabedrägerier. Det förslag som regeringen arbetar med innebär att det inte längre ska krävas att någon verkligen blivit lurad att betala; det ska räcka att bluffakturorna har skickats ut i det syftet.

– Att redan ett utskick av bluffakturor betraktas som ett brott ska hjälpa oss att motverka fakturabedrägerier. Det är viktigt för företagarnas trygghet att komma till rätta med problemen, säger näringsminister Annie Lööf (C) i ett pressmeddelande.

Bestämmelsen ska, enligt regeringen, underlätta utredning och lagföring av brotten. Bestämmelsen ska också göra det lättare att beakta att det handlar om systematisk brottslighet när straffet bestäms. Enligt förslaget ska brottet kunna ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Regeringens ambition är att lämna ett förslag till riksdagen i början av nästa mandatperiod.

– För att framgångsrikt bekämpa och lagföra fakturabedrägerier krävs nya och effektiva verktyg för rättsväsendet. Där kan ett nytt brott som riktar sig mot systematiska fakturabedrägerier göra skillnad, säger justitieminister Beatrice Ask (M) i ett pressmeddelande.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Blir förslaget till en ny lag så kommer detta förhoppningsvis innebära att antalet bluff-fakturor och företag som satt i rutin att skicka ut dessa kommer att minska drastiskt.

 

Foto: Thomas Oneborg/TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*