“TV” kan ha varit datorskärm – man som inte betalat TV-avgift frias

En avgiftskontrollant från Radiotjänst påstod att han sett en platt-TV hemma hos en man som inte anmält innehav av TV. Mannen åtalades därför för brott mot lagen om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst, men frias i tingsrätten i brist på bevis. Enligt rätten kan TV:n som kontrollanten sett i själva verket varit en datorskärm.

Det var i oktober 2016 som en avgiftskontrollant från Radiotjänst ringde på hemma hos mannen för att kontrollera om det fanns en TV i lägenheten. Mannen förnekade att han ägde en TV och stängde dörren. Kontrollanten påstod dock att han från dörröppningen observerat en platt-TV på en byrå i hemmet.

Detta ledde till att åklagare väckte åtal mot mannen för brott mot lagen om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst. Enligt lagen kan den som underlåter att anmäla att denne är innehavare av en TV-mottagare senast 15 dagar efter att mottagaren införskaffats, göra sig skyldig till brott.

Mannen fortsatte dock förneka att han hade en TV även i tingsrätten. Han påstod att kontrollanten i själva verket måste sett hans datorskärm som han ska ha haft på en flyttbar TV-bänk. Kontrollanten uppgav att han var säker på att han sett en TV, men medgav att han inte var tillräckligt nära för att kunna avgöra om det var en TV eller en datorskärm.

I brist på bevis som ställer det bortom rimligt tvivel att mannen innehaft en TV-mottagare väljer tingsrätten att ogilla åtalet. Tingsrätten konstaterar att det inte är osannolikt – med hänsyn till den teknik som finns idag – att mannen ska ha haft en större datorskärm placerad i vardagsrummet. Mannen frias därför. 

Foto: Bertil Ericson/TT

Målnummer: B 3365-17

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*