Tre män döms till fängelse för uppmärksammad ”Facebookvåldtäkt”

Uppsala tingsrätt dömer tre män till fängelse i det uppmärksammade våldtäktsfallet där förgripandet livesändes i en sluten grupp på Facebook. Männen döms för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt grovt förtal.

I januari i år livesändes en våldtäkt i en sluten grupp på Facebook. Några av de personer som såg videon kontaktade polisen som kunde ingripa. Tre män, idag 18, 21 och 24 år gamla, befann sig i lägenheten vid händelserna, men alla tre nekar till brott.

”Särskilt utsatt situation”
Alla männen dömdes i Uppsala tingsrätt till fängelse. I sin dom framhåller tingsrätten att offret befann sig i en ”särskilt utsatt situation” på grund av mycket kraftig berusning av alkohol och narkotikapåverkan. På grund av sitt tillstånd kunde hon inte lämna ett giltigt samtycke. Domstolen finner även att 18-åringen och 21-åringen insåg att offret var mycket påverkad och ”otillbörligen utnyttjat” att hon befann sig i den utsatta situationen. Mot denna bakgrund dömde tingsrätten 18-åringen för våldtäkt till fängelse i ett år. 21-åringen dömdes för både våldtäkt och medhjälp till våldtäkt till fängelse i två år och fyra månader.

24-åringen dömdes dels för sin underlåtenhet att avslöja våldtäkten och dels för grovt förtal. 24-åringen var medveten om att offret befann sig i en utsatt situation, men valde trots detta att inte ringa 112 utan istället filma händelserna. Det grova förtalet bestod i att 24-åringen spred filmerna på våldtäkten på Facebook. Påföljden för 24-åringen bestämdes till fängelse i ett halvår.

Vad innebär detta i praktiken?
• Om offret befinner sig i en särskilt utsatt situation uppställer lagen inget krav på att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot för att tvinga offret till samlag. Handlingen kan ändå vara en våldtäkt och därmed straffbar enligt Brottsbalken 6 kap. 1 §.
• Om någon inte anmäler eller avslöjar våldtäkt i tid, trots att det kan ske utan fara för honom eller henne, kan personen dömas för underlåtenhetsbrott.

Foto: Susanna Persson Öste/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Fanny Karlsson
Fanny.Karlsson@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*