Det har nu gått nästan två år sedan den så kallade 24-månadersregeln infördes i lagen om uthyrning av arbetstagare. Inom kort kommer regeln för första gången att få större praktisk verkan. Martin Vildhede och Ana Ferreira Rodrigues tar upp några frågeställningar kring lagen och bestämmelsen som lagstiftaren i allt väsentligt har lämnat obesvarade samt gör en iakttagelse kopplad till plattformsdirektivet.
Den 1 oktober 2022 trädde nya bestämmelser i kraft i lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare (uthyrningslagen). Reglerna syftar till att främja möjligheten för arbetstagare hos bemanningsbolag (så kallade bemanningsanställda) att få tillsvidareanställning hos kundföretag.
De nya reglerna innebär i korthet att om en arbetstagare har varit uthyrd till ett kundföretag på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en 36-månadersperiod, ska arbetstagaren erbjudas en tillsvidareanställning hos kundföretaget. Om kundföretaget väljer att inte erbjuda en tillsvidareanställning måste det i stället betala en ersättning motsvarande två månadslöner till arbetstagaren. Detta medför också nya regler gällande skadestånd och preskription.
Nu när de nya bestämmelserna snart har varit tillämpliga i 24 månader kommer de att få en större praktisk betydelse för både arbetstagare och företag som hyr ut eller hyr in arbetskraft. I denna expertkommentar behandlas ett antal frågor som lagstiftaren i allt väsentligt inte har besvarat när det gäller lagstiftningen och dess tillämpning. Vidare görs några reflektioner kring lagstiftningen i relation till det nya plattformsdirektivet.
Texten går igenom följande:
- Uthyrningslagen: Historisk återblick – likabehandlingsprincipen och främjandet av tillsvidareanställning
- De nya reglerna
- 24-månadersregeln och uthyrningslagen: Praktiska reflektioner och perspektiv inför nya regler om plattformsarbete.
- (a) Bemanning – vem är att anse som bemanningsanställd?
- (b) Närmare om kraven på anställningserbjudandet
- (c) Reglerna i ljuset av nya regler om plattformsarbete
- Avslutning
ARBETSRÄTT – JUNI 2024