Trakasserades utav grannen – hyresvärd inte skyldig att vidta åtgärder

En kvinna påstod att hon blivit förföljd och trakasserad av hennes granne sedan ett år tillbaka. När hyresvärden inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot grannen vände hon sig till hyresnämnden. Där ogillades hennes talan och efter en överklagan till hovrätten står det nu klart att hyresvärden inte är skyldig att vidta några åtgärder mot grannen.

Kvinnan hade hyrt en lägenhet i Hägersten utanför Stockholm sedan 2009. Sedan ett år tillbaka har hon upplevt att hon blivit trakasserad och ofredad av en granne och hans fru. Detta hade skett inom bostadsområdet men även utanför.

Hon påstod att grannen bland annat hade rastat med sin hund utanför hennes lägenhet och bankat på tvättstugedörren när hon haft tvättid och krävt att få prata med henne. Från en annan granne hade hon också fått höra att mannen stått och tittat in i hennes lägenhet när hon gått naken. Trakasserierna fortsatte även utanför bostadsområdet. Grannen ska ha följt efter kvinnan till tunnelbanan samt stått nära och stirrat på henne när hon fikade med en kompis. Grannens fru ska även ha agerat hotfullt mot kvinnan när de stött på varandra utomhus.

Hon yrkade i hyresnämnden att de skulle ålägga hyresvärden med ett så kallat åtgärdsföreläggande. Detta innebär att hyresvärden blir rättsligt skyldig att avhjälpa en brist i hyresgästens boende inom en viss utsatt tid. Sker inte detta kan hyresvärden bli skyldig att betala böter. Det krävs däremot att bristen i hyresgästens boende är en särskilt allvarlig störning.

Hyresvärden anförde till sitt försvar att de hållit möten med grannen och kvinnan för att försöka reda ut situationen sedan hon förklarat för dem att hon känt sig trakasserad.  De ansåg däremot inte att störningarna i kvinnans boende varit så pass ingripande att det skulle vara nödvändigt med ett åtgärdsföreläggande.

Grannen förnekade att de påstådda händelserna inträffat och hyresnämnden ogillade kvinnans talan på den grunden att ord stod mot ord och det inte fanns några skäl att sätta större tilltro till hennes uppgifter. Kvinnan överklagade domen till hovrätten.

Hovrätten konstaterade att det inte fanns tillräckliga skäl för ett åtgärdsföreläggande oavsett om uppgifterna var sanna eller inte. Trakasserierna som skett utanför bostadsområdet hade inget samband med hennes boende, därför kunde dessa inte beaktas inom hyresvärdens skyldighet. Gällande de trakasserier som skett inom bostadsområdet ansåg hovrätten att dessa ensamma inte kunde utgöra skäl för ett åtgärdsföreläggande.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om en hyresgäst upplever att det finns ett hinder eller men i dennes nyttjanderätt till bostaden, kan hyresgästen ansöka om ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden.
  • När det gäller störningar som kommer från andra hyresgäster krävs det att störningen är av en särskilt hög grad för att förutsättningar för ett åtgärdsföreläggande ska finnas. Enligt lagen behöver störningarna vara skadliga för hälsan eller annars försämra hyresgästens bostadsmiljö så pass mycket att de skäligen inte bör tålas.

 

Foto: Hasse Holmberg/TT

 

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*