Sommaren 2017 uppdagades en härva där åtta män tjuvfiskat stora mängder fisk och kräftor som en nionde man sedan sålt på marknader. De inblandade har nu dömts för brott mot fiskelagen respektive häleri av Växjö tingsrätt.
Nio män åtalades nyligen vid Växjö tingsrätt för grovt brott mot fiskelagen och grovt häleri. Enligt åklagaren har brottet bestått i att åtta av männen under sommaren 2017 fiskat i vatten där enskild fiskerätt gäller, och att fisken sedan sålts av en nionde man. Totalt ska ligan ha tjänat drygt 400 000 kronor på sitt olovliga fiskande.
I svenska vatten råder allmän eller enskild fiskerätt. På mark som ägs av staten råder huvudsakligen allmän fiskerätt vilket innebär att alla får fiska där för privat bruk. Allmänt vatten finns bara i haven och i Vänern, Vättern, Hjälmaren samt Storsjön i Värmland. I vatten som ägs av någon annan än staten gäller enskild fiskerätt, vilket innebär att bara den som äger marken får fiska i vattnet. Den som inte har rätt att fiska i enskilt vatten kan köpa ett fiskekort för att få rätt att fiska där. Den som fiskar i vatten där någon har enskild fiskerätt utan tillstånd kan dömas för brott mot fiskelagen. I begränsad omfattning får även andra än fastighetsägaren fiska även i enskilt vatten.
För utländska medborgare, som de nio män som stod åtalade i detta fall, gäller ytterligare regler, som bland annat omfattar vilka redskap som får användas vid fiske i enskilda vatten.
Sammantaget nekade alla de tilltalade till brott. Åklagaren presenterade dock omfattande bevisning mot de åtta personer som fiskat. Bland annat hänvisades till att polisen gjort en husrannsakan i huset där den fångade fisken förvarades och hittat uppemot 100 kilogram färska levande kräftor och stora mängder fisk. Man hittade också ett stort antal kräftburar utlagda i sjöar där ingen av de med enskild fiskerätt hade lagt ut burarna.
Döms för grovt brott
Tingsrätten bedömer att de åtta männen måste ha känt till att de inte hade någon rätt att fiska i de områden där de fiskat, och att de därför ska dömas för brott mot fiskelagen. Deras gärningar bedöms som grova brott eftersom de begåtts med en yrkesmässighet och rört fångst av stort värde.
Den nionde mannen åtalades för grovt häleri för att ha sålt den illegalt fångade fisken och kräftorna. Både åklagaren och domstolen ansåg att han varit hjärnan och organisatören bakom verksamheten. Han medgav att han fraktat och sålt fisk, men att han trott att den varit lagligt fångad eftersom han påstod att han åkt runt och köpt den av olika fritidsfiskare. Efter att ha granskat vid vilka tillfällen som mannen sålt fisk och funnit ett starkt samband med när de övriga åtalade männen fiskat bedömer tingsrätten mannens påstående som ”helt orimligt”. Mannen döms därför för grovt häleri.
De åtta män som döms för brott mot fiskelagen döms till villkorlig dom medan organisatören som döms för häleri döms till ett år och två månaders fängelse. En stor mängd fiskeredskap och de omkring 409 000 kronorna som totalt kommit in på organisatörens konto förverkas dessutom, vilket innebär att pengarna beslagtas av staten.
Vad innebär detta i praktiken?
- Brottet som fiskarna har begått består i att de uppsåtligen eller av oaktsamhet utan lov har fiskat i vatten där någon annan har enskild fiskerätt. Det ska dock inte förstås som att alla som är lite oförsiktiga och råkar fiska i någon annans vatten kan dömas för brott. Istället gör domstolen en bedömning av hur vårdslös en person varit, och om hon borde ha insett att agerandet var förbjudet, och liknande.
Foto: Robert F. Bukaty / TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Felix Sjöberg