Tips och råd inför deklarationen

Nu är det dags igen för deklarationen. Senast den 4 maj ska den som inte fått uppskov lämna in sin självdeklaration för inkomståret 2014.

Nu för tiden är deklarationen – vanligast – en ganska så snabb process tack vare att Skatteverket har fått de flestas inkomst- och avdragsuppgifter från arbetsgivare och finansinstitut. De flesta deklarerar idag med hjälp av några knapptryckningar eller ett sms. Det är en stor skillnad mot förr. Den som var med och deklarerade “förr” minns många timmars kvittosorterande och räknande innan man köade för att lämna deklarationen i en av Skatteverkets särskilda lådor.

Med tiden har också skattreglerna förenklats innebärande att forna tiders jakt på avdrag i princip försvunnit eller ersatts av schablonbelopp. Men det finns fortfarande en hel del att kika närmare på. Här är några tips som kan innebära lägre skatt och/eller minskad risk för fel som i förlängningen kan medföra både högre skatt som skattetillägg.

Dessa områden granskar Skatteverket extra noggrant i år:

  • Tjänster med kontanthandel,
  • Vårdföretag,
  • Gränsöverskridande handel samt
  • Rot och rutarbete i vissa branscher.


Här har vi samlat våra och andras tips – med länkar – som du bör kika lite närmare på:

1. E-deklarera för snabbare skatteåterbäring.
Med Mobilt Bank ID har du din e-legitimation med dig hela tiden – direkt i din mobiltelefon. Du slipper bankdosor, blanketter och svarskuvert.

2. Investeraravdrag
En nyhet i årets deklaration är du kan göra investeraravdrag på investeringar gjorda under 2014. Du som har förvärvat andelar i ett företag av mindre storlek i samband med företagets bildande eller nyemission kan göra ett investeraravdrag i inkomstlaget kapital. Avdrag ges på upp till hälften av din betalning för andelarna med högst 650 000 kronor per år, vilket motsvarar förvärv av andelar för 1 300 000 kronor. Avdraget ska redovisas på bilaga K11 och vid punkt 8.7 på inkomstdeklarationen.

Skatteverkets sida om investeraravdrag >>

3. Har du sålt ett småhus? Utnyttja avdrag för förbättringsutgifter.
Du har rätt att göra avdrag för förbättringsutgifter när du räknar ut vinst eller förlust. Med förbättringsutgif- ter menas utgifter för grundförbättringar, alltså utgifter för ny-, till-, ombyggnad och övriga grundförbätringar, men också utgifter för förbättrande reparationer och underhåll. Var noga med att skilja på grundförbättringar och reparation och underhåll. Läs mer i Skatteverkets broschyr.

Så länge du sparar alla kvitton och fakturor kan du utnyttja detta avdrag vid reavinstbeskattningen vid försäljningen. I år har du möjlighet till avdrag från 1952 fram tills idag.

Ladda ner Skatteverket broschyr ”Försäljning av småhus” här »

4. Avdrag för gåvor
Du som privatperson kan få upp till 1 500 kronor i skattereduktion för gåvor som du ger till ideella föreningar, stiftelser eller registrerade trossamfund. För att kunna få skattereduktionen ska vissa förutsättningar vara uppfyllda.

Skatteverkets sida om avdrag för gåvor »

5. Fördela ränteutgifterna mellan dig och din make/sambo på optimalt sätt.
Om ni exempelvis har lån, men har olika stora kapitalinkomst bör ränteutgifterna fördelas så jämnt som möjligt. Det finns exempelvis begränsningar för hur mycket varje person kan dra av – och om en person når i taket är det bra att sprida inkomsterna mellan er båda. Rådgör med din bank om er fördelning av ränteutgifter.

6. Har du utnyttjat ROT- eller RUT-avdrag mot en näringsidkare?
Kontrollera i så fall att du får en kontrolluppgift från Skatteverket på att uppdragstagaren verkligen har skickat in ansökan om avdraget. Om företaget har missat detta kan du riskera att gå miste om skattereduktionen.

Skatteverkets sida om ROT/RUT-avdrag (för privatpersoner) »

Skatteverkets sida om ROT/RUT-avdrag (för företag och företagare) »

 

BAnner_deklarationq


7. Har du långa och dyra resor till arbetet? Glöm inte dra av i deklarationen

Den nedre gränsen är 10 000 kronor. Detta avdrag syns i blanketten som skickas hem på posten, avsnitt 2.1.

8. Nyhet för i år: Individuellt pensionssparande beskattas hårdare
Fram till nu har du kunnat dra av 12 000 kronor per år för ett privat pensionssparande i din deklaration. Avdragsrätten innebar att du inte betalar skatt på ditt sparande nu utan först när pengarna tas ut. Nu när regeringens förslag gick igenom får du endast dra av 1 800 kronor per år (150 kronor per månad) från januari 2015.
Om möjligt – försök istället göra en löneväxling och pensionsspara via din arbetsgivare.
Läs mer på Pensionsmyndighetens hemsida.

Pensionsmyndighetens sida om nya regler för pensionssparande »

9. Självrättelse
Ifall du råkat lämna en felaktig uppgift i din deklaration har du möjligheten att rätta till detta och slippa eventuella skattetillägg. Men detta bör göra så tidigt som möjligt och före det att Skatteverket ”upptäckt” felet och fattat ett beslut i frågan. Det anses vara en självrättelse så länge Skatteverket inte har upptäckt att du har lämnat en felaktig eller ofullständig uppgift.

Skatteverkets sida om självrättelse »

10. Moms för företagare
Som privatperson är skattelagen utformad så att du betalar moms på allt och priserna brukar inkludera denna. Det finns tre momssatser; 25%, 12% och 6% beroende på varans eller tjänstens beskaffenhet.

Men för företag och särskilt företagare med enskilda firmor finns det all anledning att vara extra uppmärksam på momsreglerna. De är många, varierande och ändras ofta. Särskilt viktigt är det när du gjort affärer med utlandet. Allt om Juridik rekommenderar dig som tar ut och gör avdrag för moms att kontrollera Skatteverkets regler för momshantering.

Skatteverkets sida om momsregler för företag och företagare »

11. Försäljning av värdepapper
Som tidigare nämnts bör korrekta uppgifter om dina värdepapperstransaktioner finnas med i den förtryckta deklarationen. Här gäller det dock att vara uppmärksam på två saker.

För det första att noggrant kontrollera uppgifterna mot dina och bankens uppgifter. Och för det andra att räkna på det så kallade omkostnadsbelopp du har haft i samband med köp av aktuellt värdepapper. Många har exempelvis köpt aktier i ett bolag vid flera tillfällen och under lång tid vilket gör det svårt att redovisa omkostnadsbeloppet enkelt och korrekt. Information om hur du räknar ut ditt omkostnadsbelopp finns i broschyren ”Försäljning av värdepapper”. Broschyren och mer information om beräkningen av omkostnadsbeloppet och schablonberäkningar finns på Skatteverket hemsida:

Skatteverkets sida om aktiehistorik »

Skatteverkets sida om omkostnadsbelopp »

Ladda ner Skatteverkets broschyr om försäljning av värdepapper här »

12. Andra möjliga avdrag att kika närmare på. Samtliga finns att läsa mer om på Skatteverkets avdragslexikon.

Skatteverkets sida – avdragslexikon »

Här är några exempel på avdrag och regler för avdrag i avdragslexikonet och som kan vara lönsamma att lägga en stund att läsa på:

  • Pensionssparande
  • Vissa periodiska understöd.
  • Underskott av nystartad aktiv näringsverksamhet.
  • Arbetsredskap (t.ex. datorer)
  • Arbetsrum hemma
  • Bil i tjänsten
  • Förvaltningskostnader (kapital, courtage m.m.)
  • Cykel till och från arbetet
  • Kapitalförlust
  • Representation
  • Taxi till och från arbetet

13. Räntekostnader på kvarskatt

Får du kvarskatt och vill undvika kostnadsräntan på det beloppet ska pengarna finnas hos Skatteverket senast den 5 maj.

Till slut det kanske enklaste av alla tips:

14. Lämna in deklarationen i tid – så slipper du förseningsavgift!

Banner_deklaration_4

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*