Tidigare friad döms för våldtäkt på ex-fru – inga alternativa förklaringar

En man åtalades i Skaraborgs tingsrätt för att ha våldtagit sin ex-fru. Mannen har påstått att han inte har några minnesbilder från händelsen och att han därför varken kan neka eller erkänna brottet. I anslutning till den påstådda våldtäkten har mannen försökt ta sitt eget liv.

Det var i samband med att ex-frun skulle flytta in med sin nya partner i den bostad hon tidigare delat med mannen som han ska ha förgripit sig på henne. Enligt kvinnan hade mannen satt på kvinnan handfängsel och genom att använda sig av sin kroppstyngd haft sex med henne mot hennes vilja.

Tingsrätten ansåg dock inte att bevisningen var tillräcklig för att fälla mannen.

Bland annat ansåg man att mannens sperma som påträffats i kvinnan och dokumenterade handfängselskador på kvinnans handleder kunde ha andra förklaringar än att det hade varit fråga om en våldtäkt. Tingsrätten pekade bland annat på att de kunde ha varit fråga om ett samlag vid ett tidigare tillfälle än den aktuella.

Mannen friades därför i tingsrätten, men han döms nu i hovrätten. Enligt domstolen är kvinnans berättelse i sig trovärdig och konstaterar samtidigt att mannens våldsamma agerande varit en ”omedelbar förutsättning” för att samlaget skulle kunna genomföras.

Hovrätten avfärdar att det skulle vara fråga om att mannen inte förstod vad han gjorde – utan menar att han har uppsåt till våldtäkten. Att han har haft stressrelaterade psykiska besvär som resulterat i ett självmordsförsök direkt efter gärningen ändrar inte den bedömningen.

Han döms därför för våldtäkt till två års fängelse och ska betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till ex-frun.

 

__________________________________

Författare: Sophia Lindstedt, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: TT

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*