Bakgrund
I samband med en tävling på Romme travbana juni 2015 skadades en travhäst i miljonklassen så illa att den avled.
Det var när hästen skulle vända upp bakom den startbil som sätter igång loppet som någonting hände. Hästen stegrade sig så att kusken föll ur sulkyn och började sedan skengaloppera ”i bakvarv” på travbanan med sulkyn efter sig. Arrangörens personal öppnade samtidigt en stallgrind och släppte i omgångar ut de andra ekipagen som skulle ha deltagit i loppet. Grinden stängdes dock inte helt och vid den andra passeringen forcerade den skenande hästen grinden och försökte ta sig in på stallbacken. Hästen sprang in i grinden med full kraft och skadades svårt efter att ha fått gaveln på stålgrinden i bröstet. Hästen föll kort därefter ihop och dog.
Följde inte säkerhetsreglerna
Enligt de säkerhetsregler som finns i travsporten får man bara släppa iväg ekipage från banan när det kan göras på ”ett säkert sätt”.
Enligt de funktionärer som öppnade grinden var hästen cirka 80 meter bort när grinden stängdes, men de lyckades inte få igen den helt innan de var tvungna att kasta sig undan för den skenande hästen– som sannolikt på grund av flockbeteende velat följa efter de andra hästarna.
Händelsen blev så småningom föremål för prövning i domstol, då hästägaren stämde tävlingsarrangören.
Tingsrätten går på arrangörens linje
Tingsrätten ansåg inte att det varit säkert att släppa ut hästar med en skenande häst så nära inpå. Samtidigt konstaterade domstolen att de ekipage som funnits på banan annars skulle ha riskerat att rammas av den skenande hästen. Funktionärerna kunde därför ”knappast handlat annorlunda” menade tingsrätten och avslog därför ägarens yrkande.
Svea hovrätt håller inte med
När fallet kom upp i Svea hovrätt så blev dock bedömningen en annan.
Enligt hovrätten så medför den kommersiella verksamheten på travbanan ”höga aktsamhetskrav”. Ekipage får således inte tas av banan när de är inom synhåll från en skenande häst.
Utsläppet” av de andra ekipagen borde enligt hovrätten också ha skett ”avsevärt tidigare” och funktionärernas beslut att öppna grinden framstod som ”chansartat”. Hovrätten anser att det varit fråga om sådan vårdslöshet som gör att arrangören bör ersätta hästens värde. Hästens ägare fick därmed rätt och tävlingsarrangören ålades betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd till hästens ägare.
Tävlingsarrangören ansökte om prövningstillstånd i Högsta domstolen, men i och med att HD nekar till det står hovrättens avgörande fast.
Författare: Sophia Lindstedt, Allt om Juridik
Källa: Blendow Lexnova
Foto: Lise Åserud / SCANPIX