Strejk tillåten trots gällande kollektivavtal enligt ny dom

Under våren har en konflikt uppkommit mellan Elektrikerförbundet och Sector Alarm, ett bolag inom säkerhetsbranschen, om vilket kollektivavtal som ska gälla. Arbetsdomstolen dömer nu till Elektrikerförbundets fördel som därför kan gå vidare med sitt strejkvarsel.

Ett storbråk har alltså blossat upp på den svenska arbetsmarknaden, mellan Svenska Elektrikerförbundet och Sector Alarm. Konflikten gäller vilket kollektivavtal som ska tillämpas på bolagets anställda. Elektrikerförbundet anser att deras egna avtal bör gälla, medan bolaget – som redan är bundet av kollektivavtal med ett annat fackförbund – tycker det motsatta. Då ingen lösning på situationen nåddes under våren varslade förbundet om strejk i början av maj. Efter att bolaget protesterat mot den planerade strejken valde Elektrikerförbundet att skicka vidare frågan till Arbetsdomstolen för rättslig prövning.

Strejkrätten i Sverige

Jämfört med de flesta andra länder är strejkrätten i Sverige påtagligt vidsträckt. I Sverige är den till och med grundlagsskyddad, liksom stridsåtgärder i övrigt. I lagstiftningen har dock vissa inskränkningar införts. Det är till exempel inte tillåtet att vidta stridsåtgärder om man för tillfället är bundet av ett kollektivavtal. Det är inte heller tillåtet för ett fackförbund att försöka tvinga bort ett redan gällande kollektivavtal som ett bolag tecknat med ett annat förbund.

Arbetsdomstolens bedömning

Själva knäckfrågan i målet är om Elektrikerförbundets strejkvarsel strider mot förbudet att försöka tränga undan redan gällande kollektivavtal. Bolaget anser att så är fallet, medan Elektrikerförbundet påstår sig endast vilja bli erkända som kollektivavtalspart samt värna om sina medlemmars intressen .

Arbetsdomstolen dömer nu i enlighet med Elektrikerförbundets linje. Enligt domstolen räcker inte utredningen i målet för att bevisa att Elektrikerförbundets egentliga avsikt skulle vara att tränga bort det redan gällande kollektivavtalet. Det syfte som Elektrikerförbundet angett måste därför tas för godo.

Elektrikerförbundet är alltså oförhindrat att gå vidare med strejkvarslet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Även om ett bolag har ett gällande kollektivavtal med ett fackförbund, kan ett annat fackförbund i vissa lägen vidta stridsåtgärder mot bolaget.

 

Foto: Janeric Henriksson/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Linus Ekström

linus.ekstrom@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*