Stärkta rättigheter för charterresenärer

Nu tydliggörs och stärks dina rättigheter när du åker på en så kallad paketresa. Det står klart efter att Konsumentverket har tagit fram en ny överenskommelse tillsammans med Researrangörsföreningen i Sverige.

Branschöverenskommelsen slår fast vilka rättigheter du har när du reser med ett bolag som är anslutet till Researrangörsföreningen, RiS. De stora charterbolagen, till exempel Ving, Fritidsresor och Apollo, är medlemmar i RiS och majoriteten av alla paketresor omfattas av den nya överenskommelsen.

Reglerna i överenskommelsen förtydligar lagkraven och ger konsumenterna bättre villkor än vad lagen ger i flera avseenden.

Vissa punkter i överenskommelsen är helt nya, till exempel att bolag inte får kräva slutbetalning av en resa tidigare än 40 dagar före avresan.

Nytt i avtalet är även villkoren för avbeställningar, som exempelvis att huvudresenären ges undantag om han eller hon inte kan avboka på grund av en allvarlig sjukdom eller olycka.

Reglerna trädde i kraft den första september 2014.

Om en paketresearrangör inte är medlem i RiS är det ditt enskilda avtal med arrangören som gäller. Bakom alla avtal finns också den tvingande paketreselagen.

Vad innebär detta i praktiken?

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*