SKV har “räddat” 51 miljoner

De senaste två åren har Skatteverket stoppat flera företag som försökt undkomma moms vid införsel av begagnade entreprenadmaskiner från andra EU-länder. Totalt handlar det om över 51 miljoner kronor i undanhållen skatt, uppger myndigheten.

– Det här fenomenet har ökat markant under senare år. De aktuella företagen försöker komma undan momsbetalningar genom att handla över landsgränser. Då kan de sälja sina maskiner till ett väsentligt lägre pris än alla andra företag som gör rätt för sig, säger Mats Berntsson, områdesansvarig på Skatteverket.

Skatteverket har de senaste åren stoppat ett 20-tal bolag som använts för att undkomma moms med samma typ av fusk vid införsel av entreprenadmaskiner. De flesta av bolagen har varit så kallade målvaktsföretag – det vill säga de som formellt ansvarar för företagen är personer som mot ersättning tar på sig juridiskt ansvar som de verkliga företrädarna vill undvika.

Så kallade målvakter är oftast personer som har litet eller inget att förlora på att drabbas av ekonomiska motgångar.

Flera av företagen har varit sammankopplade på olika sätt. I vissa fall har även utländska målvaktsföretag använts för inköp av maskiner till Sverige. Målvaktsföretagen har använts som ett verktyg för att köpa in maskinerna utan moms från andra EU-länder. Den moms som de sedan lagt på vid den påföljande försäljningen i Sverige har inte betalats in till Skatteverket, men köparen har dragit av momsen.

Entreprenadmaskinerna som ingick i momsbedrägerierna hade ett värde på totalt drygt 200 miljoner kronor. Den undanhållna skatten var över 51 miljoner kronor varav 10 miljoner kronor har betalningssäkrats.

Några av fallen har hittills prövats i tingsrätt och där gett fleråriga fängelsestraff. Företeelsen hanteras i en särskild insats på Skatteverket som arbetar mot fusk i gränsöverskridande handel.

– Vi gör kontroller av olika typer av gränsöverskridande handel, och har på senare tid lagt särskilt fokus på begagnade entreprenadmaskiner, säger Mats Berntsson

– Vi har ett omfattande samarbete med andra EU-länder, genom informationsutbyte och samordnade insatser, vilket är en förutsättning för att nå framgång. Även samverkan med brottsutredande myndigheter är viktig då det ofta är fråga om organiserad brottslighet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Myndigheter har serviceskyldighet, vilket innebär att de måste svara på dina frågor. Om du har skatterättsliga frågor går det därför bra att vänta dig till Skatteupplysningen, helt kostnadsfritt >>> 

 

Foto: Jessica Gow/TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*