Skrattfilm motbevisar inte våldtäkt – fällande dom står fast

En 26-årig man fälldes i tingsrätten för våldtäkt av en 16-årig flicka. I hovrätten presenterade mannen ny motbevisning i form av en filmsekvens där flickan ses skratta i en taxi kort efter den påstådda våldtäkten. Hovrätten bedömer dock inte att filmen motbevisar våldtäkten.

Den 16-åriga flickan och den 26-åriga mannen befann sig på samma fest i maj 2017. När flickan och hennes 14-åriga vän missade sista bussen hem kom de båda överens med 26-åringen om att de skulle sova över hos honom.

Enligt flickan har mannen under natten våldtagit henne i sitt sovrum medan vännen var kvar i vardagsrummet. Mannen påstår dock att samlaget har varit frivilligt.

Tingsrätten ansåg att flickans berättelse var detaljerad och framstod som “synnerligen självupplevd”. Berättelsen fick även stöd av vittnesuppgifter från vännen. Dessutom stöds flickans berättelse av uppgifter från hennes mamma, som flickorna talat med i telefon omedelbart efter händelsen. Tingsrätten valde att döma i enlighet med flickans berättelse och dömde mannen för våldtäkt till fängelse i två år och sex månader.

“Skrattfilm” presenterades i hovrätten

Mannen överklagade till hovrätten och åberopade där ny bevisning som stöd för att samlaget ska ha varit frivilligt. Bevisningen bestod av en filmsekvens från appen Snapchat. Filmen är inspelad i en taxi strax efter att våldtäkten ska ha skett och visar 16-åringen och hennes vän skrattandes.

16-åringen uppger dock att hon för det mesta grät under taxiresan. Vännen hade försökt få henne på bättre humör och därför kan hon ha skrattat till någon gång. Filmen ska också ha lagts upp på Snapchat av misstag.

Hovrätten anser att filmen inte påverkar värdet av den bevisning som framförts i tingsrätten. Filmen bedöms ha ”ett svagt – om än något – bevisvärde”. Flickans berättelse och de vittnesuppgifter som lämnats anses även av hovrätten vara alltigenom trovärdiga och tillförlitliga. Hovrätten ansluter sig därför till tingsrättens bedömning och fastställer tingsrättens dom.

Foto: Mark Lennihan/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*