I januari 2015 inkom ett kuvert med ett vitt pulver till Kronofogdemyndigheten i Malmö. Kuvertet innehöll också ett brev där det bland annat stod att det “är bara döden som återstår”. Detta orsakade en omfattande polisinsats där flera anställda på Kronofogden fick isoleras och saneras. Nu döms en man mot sitt nekande för falskt larm till fängelse i nio månader efter att hans DNA påträffats på kuvertets insida.
Det var i januari 2015 som ett kuvert inkom till Kronofogdemyndigheten i Malmö. Kuvertet innehöll ett vitt pulver och ett maskinskrivet brev med bland annat texten ”HA HA HA ÄLSKAR ATTENTAT HI HI HI MALLARIA EBOLLA MJÄLTBRAND DET ÄR BARA DÖDEN SOM ÅTERSTÅR”.
Personalen på myndigheten kontaktade kort därpå polisen som omgående inledde en stor insats samtidigt som Nationella bombskyddet kallades in. Det fanns misstankar om att kuvertet innehöll mjältbrandspulver. Flera anställda isolerades och sanerades samtidigt som hela byggnadskomplexet som Kronofogdens kontor ingick i utrymdes.
När polisen senare undersökte brevet hittade man DNA som kunde matchas med en man i polisens spår- och DNA-register. Strax därpå genomfördes en husrannsakan hos mannen där man bland annat hittade en äldre skrivmaskin. Efter analys kunde det konstateras att skrivmaskinens teckenstorlek, teckensnitt och teckenavstånd överensstämde med brevtextens. Utöver skrivmaskinen upptäckte polisen att mannen hade fått hem ett kravbrev från Kronofogden i december 2014.
Mannen åtalades vid Lunds tingsrätt för grovt falskt larm och ett antal andra brott. Under rättegången förnekade mannen att han skulle ha skickat kuvertet till Kronofogden. En teori han framförde var att DNA möjligen hade överförts från ett annat brev han skickat till Kronofogden i januari. Mannen påstod också att han hade hittat skrivmaskinen övergiven först i februari 2015, vilket alltså var efter händelsen på Kronofogdens kontor.
Tingsrätten avfärdade dock mannens historier som osannolika och dömde honom för grovt falskt larm och ett antal andra brott till nio månaders fängelse.
Mannen överklagade till hovrätten, som nu fastslår tingsrättens dom.
Vad innebär detta i praktiken?
- Den som genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd kan dömas för falskt larm till böter eller fängelse i högst ett år. Exempel på handlingar som utgör brott kan vara falska mjältbrandsbrev eller mer allvarliga ”busringningar”.
- Är brottet grovt kan fängelsestraff i upp till fyra år utdömas.
Foto: Jessica Gow/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Simon Mellin
simon.mellin@alltomjuridik.se