Skattesmäll för VD i finanshärva – upptaxeras med miljonbelopp

I december år 2012 beslutade Skatteverket att upptaxera Värmlands Finans förre VD med 5,1 miljoner kronor samt påföra denne en straffavgift om en miljon kronor. Förvaltningsrätten i Karlstad fastställer nu beslutet.

Bolagets tidigare VD har enligt Skatteverket mellan år 2009 och år 2011 skapat en fordran på Värmlands Finans Sverige AB genom att bokföra osanna handlingar där det påstås att han har gjort betalningar för bolagets räkning.

Bokföring har skett över Värmlands Finans Sverige AB:s avräkningskonto, ett konto där aktieägarens egna utlägg för aktiebolaget bokförs.

Efter det att Skatteverket har rekonstruerat avräkningskontot har de uttag som gjorts av VD:n visats vara förbjudna lån. Detta då han vid uttagstillfällena inte hade någon fordran på Värmlands Finans Sverige AB.

Lån som lämnats i strid med aktiebolagslagen ska tas upp som lön. Så har inte skett i fallet.

Skatteverket har därför beslutat att beskatta mannen för ytterligare lön från Värmlands Finans Sverige AB. Då oriktiga uppgifter lämnats i inkomstdeklarationerna har Skatteverket även beslutat om skattetillägg.

Förvaltningsrätten konstaterar att Skatteverket har gjort en utförlig utredning som visar på att mannen privat inte kan ha gjort de påstådda insättningarna som bokföringen gör gällande. Förvaltningsrätten anser att grund föreligger för beskattning av förbjudna lån och fastställer således Skatteverkets beslut.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  Att slarva med sin privata eller sitt företags bokföring kan resultera i ett skattetillägg på 40 % utöver den skatt som skulle ha betalats, samt ytterligare repressalier – varför det alltid är en god idé att ta hjälp av en revisor eller en jurist  i dessa frågor.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*