Hovrätten skärper domen mot de tre män som i tingsrätten dömts för den uppmärksammade mordbrands- och utpressningshärvan mot ägarna till restaurang Grill i centrala Stockholm.
Väktare ingrep våren år 2014 mot två personer som nattetid med en stor sten försökte krossa en fönsterruta på restaurang Grill i centrala Stockholm. Personerna flydde från platsen i en bil som senare påträffades utbränd. Kvar på trottoaren utanför restaurangen fanns brinnande vätska, en krossad glasflaska samt en intakt så kallad molotovcocktail.
Sedan en tid tillbaka hade företrädare för restaurangens ägare, den så kallade F12-gruppen, utsatts för påtryckningar och hot och bland annat uppmanats att betala fem miljoner kronor. Det hade även ringts in två bombhot mot två andra restauranger i Stockholm som ägs av gruppen.
En idag 37-årig man som tidigare skött bemanningen avseende diskning och städning i F12-gruppen fälldes i tingsrätten som huvudman i utpressningshärvan.
Domstolen fann det styrkt att 37-åringen muntligen hotat den välkände krögare som är huvudägare i F12-gruppen. Det var också han som legat bakom bombhoten mot de två andra restaurangerna. 37-åringen hade även via sin 17-åriga son beställt brandattentatet mot restaurang Grill, som rubricerades som försök till grov mordbrand.
37-åringen dömdes till fyra års fängelse för anstiftan av försök till grov mordbrand, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. 17-åringen dömdes till åtta månaders sluten ungdomsvård för motsvarande brottslighet, med den skillnaden att han dömdes som medhjälpare till försök till grov utpressning.
De två män som åtalats för att ha utfört brandattentatet har inte gått att peka ut som gärningsmän. De har dock med hjälp av teknisk bevisning kunnat knytas till framställningen av brandbomberna och dömdes därför till 14 respektive 18 månaders fängelse för medhjälp till försök till grov mordbrand.
Far och son ålades genom domen även att solidariskt betala 25 000 kronor i skadestånd till krögaren med anledning av hoten mot honom.
Hovrätten skärper nu domen mot männen, som alla tre överklagat tingsrättens dom. 37-åringen har så sent som tidigare i år dömts för likartad brottslighet till ett fängelsestraff som nyligen börjat verkställas. Han döms nu till fyra och ett halvt års fängelse, med hänsyn även till att det handlar om återfall i samma typ av brottslighet.
Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att det är styrkt att de två män som i tingsrätten dömts för medhjälp till försök till grov mordbrand kan knytas till brandattentatet och ska dömas som gärningsmän.
Domstolen anser att försökspunkten har passerats redan när männen försökt slå sönder restaurangens fönster. Hovrätten anser också, till skillnad från försvaret, inte att det har varit fråga om något så kallat otjänligt försök – även om säkerhetsglaset i fönstret aldrig krossats och även om en väktare funnits i närheten.
Påföljden för de båda männen skärps nu till tre respektive två års fängelse. Det kortare straffet döms ut med så kallad ungdomsrabatt.
Vad innebär detta i praktiken?
- I Sverige blir man straffmyndig när man fyller 15 år, men anses vara vuxen först vid 18 år. Det är därför domstolarna tillämpar en s k ungdomsrabatt när den som gjort ett brott är väldigt ung, för att förhindra att en person som inte är fullvuxen ska behöva sota för ett brott under större delen av sitt liv.
Foto: TT
Isak Bellman/Vanja Eriksson