Ropade “neger” i skolkorridoren – döms för hets mot folkgrupp

Tre 16-åriga pojkar döms nu för hets mot folkgrupp efter att ha sagt rasistiska uttryck i en skolkorridor. Endast nio personer fanns i korridoren, men det menade domstolen räckte för att uttalandena skulle blivit spridda till en vid krets.

Tre idag 16-åriga pojkar åtalades i Ångermanlands tingsrätt för bland annat hets mot folkgrupp. Enligt åtalet hade pojkarna i december 2014 i en korridor på en skola i Härnösand ropat ”neger” samt sjungit en rasistisk låt.

Tingsrätten fann det bevisat att pojkarna hade agerat så som åklagaren påstått, men med hänsyn till att pojkarnas uttalanden endast hade spridits till de nio personer som hade befunnit sig i korridoren ansåg rätten inte att de hade spridits i den omfattning som krävs för att fälla någon för hets mot folkgrupp.

För hets mot folkgrupp krävs nämligen att ett uttalande görs någorlunda offentligt. Det är alltså fullt tillåtet att säga vad du vill hemma vid köksbordet, men inte med en megafon på torget. Däremellan finns en rad gråzoner, såsom detta fall.

En av 16-åringarna dömdes dock för misshandel av en av åhörarna för att samma dag ha greppat tag i honom och vräkt ned honom i golvet med en bula i huvudet som följd.

Påföljden bestämdes till villkorlig dom och ungdomstjänst i 30 timmar. Tingsrätten gav dock bara den misshandlade pojken 500 kronor i skadestånd, bland annat eftersom han hade provocerat 16-åringen före misshandeln.

Åklagaren överklagade domen avseende hets mot folkgrupp till Hovrätten för Nedre Norrland, som nu ändrar tingsrättens dom.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att så pass många personer har fått del av yttrandena att kravet på ”spridning” är uppfyllt. Pojkarna ska därför dömas för hets mot folkgrupp. Med beaktande av att ett ”förhållandevis” begränsat antal personer har kunnat uppfatta uttalandena bör dock brottet enligt hovrätten bedömas som ringa.

Hovrätten anser att den påföljd som tingsrätten har bestämt för den 16-åring som dömts för misshandel även kan omfatta brottet hets mot folkgrupp. Övriga tilltalade döms till 40 dagsböter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Hets mot folkgrupp är ett brott som kräver att uttalandet ska ha spridits till en någorlunda vid krets. I detta fall räckte nio personer i en skolkorridor. Hets mot folkgrupp kan dock inte ha någon målsägande, utan det är ett brott mot allmänheten. Detta innebär att även om du personligen känner dig kränkt så kan du inte få skadestånd för att någon begått hets mot folkgrupp. Det fungerar dock annorlunda med brotten förtal och förolämpning – vilket gör att du i så fall får gå den vägen för att få skadestånd.

 

Foto: Jessica Gow/TT

nils webb

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*