Riksdagspartiers medlemsregister saknar lagstöd

Datainspektionens uppföljande granskning av hur Sveriges riksdagspartier hanterar personuppgifter i sina medlemsregister visar att många tidigare brister är åtgärdade, men att vissa återstår.

Uppgifter som avslöjar politiska åsikter är enligt personuppgiftslagen känsliga personuppgifter och därför extra skyddsvärda.

I år juni 2012 blev Datainspektionen klar med en granskning av hur samtliga åtta riksdagspartier hanterar uppgifter om sina medlemmar och om andra som kontaktar partierna.

Granskningen visade att partierna brustit i sitt sätt att informera de vars uppgifter registreras, att gallringsrutiner saknades som ska se till att uppgifter inte sparas onödigt länge samt att IT-säkerheten inte var tillräcklig för att skydda personuppgifterna.

Datainspektionen har nu följt upp den granskningen för att kontrollera hur långt partierna kommit i sitt förbättringsarbete.

– Kontrollen visar att partierna har genomfört en rad förändringar och rättat till felaktigheter samt att det arbetet fortsätter, säger Gunilla Öberg, som lett Datainspektionens granskning, och fortsätter:

– Flera partier sparar dock uppgifter om exempelvis medlemmar som avslutat sitt medlemskap eller uteslutits, trots att det inte finns något stöd i lagen för att spara sådana uppgifter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det ställs höga krav på hur personuppgifter får hanteras – även på riksdagspartier. För att du ska kunna ta reda på om personuppgifter som rör dig behandlas har du enligt personuppgiftslagen rätt att ansöka om ett registerutdrag hos den personuppgiftsansvarige. Den personuppgiftsansvarige är skyldig att ge dig besked om denne behandlar personuppgifter som rör dig eller inte. Den personuppgiftsansvarige är även skyldig att på begäran av den registrerade snarast rätta, blockera eller utplåna sådana personuppgifter som inte har behandlats i enlighet med reglerna i personuppgiftslagen eller föreskrifter som har meddelats med stöd av personuppgiftslagen.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*