Den som vill bygga ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter på sin tomt ska inte längre behöva bygglov, enligt ett nytt riksdagsbeslut.
Riksdagens beslut innebär att det blir tillåtet att bygga ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter samt att en- och tvåbostadshus ska kunna byggas till med högst 15 kvadratmeter och förses med högst två takkupor utan bygglov.
Det blir också tillåtet att utan bygglov inreda enbostadshus med ytterligare en bostad. Detta gäller även om åtgärderna strider mot detaljplanen.
Man måste dock fortfarande göra en bygganmälan till kommunen, utom för takkupor, samt att man måste invänta startbesked innan man får börja bygga. Att påbörja ett bygge utan startbesked är det som är byggsanktionsavgiftgrundande.
Miljöpartisten och riksdagsledamoten Jan Lindholm är kritisk och tror att det kan leda till mera bråk grannar emellan.
– Risken är ju att en del människor tror att de kan börja bygga nästan hur som helst och att grannar inte gillar det här. Att man sätter igång tillsynsärenden efteråt och att det så småningom går till domstolsprövning. Risken är då stor att det leder till osämja mellan grannar, säger han till SVT.
Bostadsminister Stefan Attefall håller dock inte med utan anser att det nu antagna förslaget har bra spärrar.
– Fyra och en halv meters avstånd från tomtgränsen, man kan gå till byggnadsnämnden och begära en tillsyn om man tycker att någon inte följer reglerna. Sen är det så att i stort sett alla vill ha det snyggt på sin tomt, man vill också ha bra sämja med grannar. Jag tror att det är i ett fåtal fall det kan bli problem, säger han till SVT.
Lagändringarna gäller från den andra juli 2014.
Vad innebär detta i praktiken?
- Viktigt att inte glömma bort är att det ibland inte bara krävs bygglov, utan exempelvis även undantag från strandskydd och dylikt för att du ska få bygga på din fastighet. Det är därför alltid en god idé att diskutera ett planerat bygge på förhand med sin hemkommun.
Foto: TT
Vanja Eriksson