Rätt till ersättning för obetald faktura

En kvinna som hävdat att tre ryggsäckar hon köpte online var trasiga och sedan återlämnade har behövt betala för ryggsäckarna. Hovrätten har kommit fram till att kvinnan varken visat att det var något fel på ryggsäckarna eller att hon återlämnat dem till företaget.

En kvinna hade köpt tre ryggsäckar från ett företags hemsida. Företaget levererade ryggsäckarna men fick inte betalt. Företaget väckte därför talan vid tingsrätten och begärde att kvinnan skulle betala för ryggsäckarna. Kvinnan hävdade att ryggsäckarna hade varit trasiga och att hon hade returnerat och reklamerat dem. Företaget menade dock att kvinnan aldrig hade påstått att det var något fel på ryggsäckarna och att hon inte hade returnerat dem.

Tingsrätten förklarade inledningsvis att det är kunden som måste bevisa att det är något fel på en vara. I det aktuella fallet hade inte kvinnan lagt fram någon bevisning alls för att ryggsäckarna var felaktiga. Tingsrätten förklarade dock vidare att en konsument, vid distansköp, har rätt att ångra sitt köp utan att varan är felaktig. I det aktuella fallet hade kvinnan uppgett att hon hade pratat med någon på företaget gällande retur, men hon kunde inte precisera datum, vem hon talade med eller vad hon uppgett i telefonsamtalet. Hon kunde inte heller visa att hon hade skickat tillbaka ryggsäckarna till företaget. Tingsrätten kom av dessa anledningar fram till att kvinnan var skyldig att betala för ryggsäckarna.

Kvinnan överklagade till hovrätten. Hovrätten höll med om tingsrättens bedömning. Kvinnan behövde alltså betala för ryggsäckarna.

___________________________________

Författare: Veronica Borg, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Jessica Gow

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*