Kvinna tvingas flytta på grund av kommunens hyresslarv

Efter att en hyresgäst upprepade gånger varit sen med hyran har Svea hovrätt nu avgjort att hyresavtalet mellan hyresgästen och hyresvärden inte behöver förlängas. Detta trots att hyresgästen och kommunen kommit överens om att det är kommunen som ska betala hyran, och att det är kommunen som gjort fel.

Den kanske allra viktigaste delen av ett hyresförhållande är att betala hyran i tid till hyresvärden. En kvinna boende i utkanten av Eskilstuna hade under en period på 15 månader i rad alltid varit mer än åtta dagar sen med hyran. Flera gånger försökte hyresvärden ta kontakt med kvinnan för att påminna henne om att betala hyran i tid, men trots det fortsatte hyran att betalas in för sent. Hyresvärden fick så småningom nog och sade upp hyresavtalet. Man hänsköt därefter frågan till hyresnämnden för att få uppsägningen fastställd.

Efter sammanträde hos hyresnämnden, som kvinnan inte dök upp till, gick nämnden helt på hyresvärdens linje. Med hänsyn till de sena betalningarna och att kvinnans beteende inte förändrats trots de många uppmaningarna, bestämde hyresnämnden att avtalet inte skulle förlängas.

Hovrätten håller med hyresvärden

Kvinnan överklagade senare hyresnämndens avgörande till Svea hovrätt. Som förklaring till de sena betalningarna berättade kvinnan att hon kommit överens med kommunen om att kommunen skulle sköta hennes hyresbetalningar. Enligt kvinnan skulle alltså de många och upprepade förseningarna bero på kommunen, och inte henne själv.

Trots kvinnans invändningar instämmer nu Svea hovrätt med hyresnämndens bedömning. Hovrätten hänvisar till tidigare praxis i liknande fall där ingen hänsyn tagits till att sociala myndigheter åtagit sig att betala hyran för en lägenhet. Enligt hovrätten kvarstår ansvaret ändå hos hyresgästen. Kvinnans hyresavtal förlängs därför inte. Eftersom hovrätten är sista instans i den här typen av frågor kan kvinnan inte heller överklaga igen, utan tvingas flytta

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att betala hyran i tid är oerhört viktigt. Om hyran inte betalas i tid kan hyresvärden välja att inte förlänga avtalet, eller i värsta fall vräka hyresgästen.
  • Hyresgästen har ett eget ansvar över att hyran betalas i tid. Det ansvaret kan inte lämnas över till någon annan part – inte ens till sociala myndigheter.

Foto: Terje Pedersen/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Linus Ekström

linus.ekstrom@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*