25 februari, 2015

Polisen skyddar judiska verksamheter

Efter händelserna i Köpenhamn har polisens nationella operativa avdelning (NOA) beslutat att poliser som bevakar synagogor och andra judiska verksamheter kommer bära tyngre vapen och skyddsutrustning än vad som annars är fallet.

– Man har gjort bedömningen att förstärkningsvapen och skyddsutrustning ska bäras. Förstärkningsvapnen gör att vi kan skydda allmänheten effektivare och vår förmåga att förebygga och förhindra brott ökar, säger Per Engström, gruppchef på polisens utvecklingsavdelning.

Efter händelserna i Köpenhamn har polisen beslutat att det saka finnas fast bevakning vid till exempel synagogor och judiska skolor när det bedrivs verksamhet där.

Vanligtvis är polisen beväpnad med pistol, men vid bevakningen av judiska verksamheter kommer polisen bära en K-pist och anpassad skyddsutrustning som skottsäkra västar och skyddshjälm.

– Det går nämligen inte att bemöta en person som kommer med ett militärt vapen med vår ordinarie beväpning, säger Per Engström.

Polisen poängterar dock att detta är en tillfällig lösning som kommit till på grund av den hotbild som finns mot judiska verksamheter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • NOA har i det här fallet satt in extra bevakning som en preventiv skyddsåtgärd. Detta för att hotbilden nu har ökat i och med händelserna i Europa, och främst i Köpenhamn.

 

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ebba Wigerstöm/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87