Försäljningen av droger via internet ökar kraftigt och det har blivit vanligare att hemsidor som marknadsför narkotikaklassade preparat riktar sig till ungdomar. Under de senaste dagarna har därför svensk polis deltagit i en internationell aktion mot dessa hemsidor – vilket har lett till att flera av dem stängts ner.
Rikskriminalpolisen har i samverkan med Internationella Åklagarkammaren deltagit i en internationell aktion mot marknadsplatser på internet där handel sker med bland annat droger och vapen.
Enligt polisen genomförs handeln anonymt och varken säljare eller köpare går att spåra på de skyddade hemsidorna. Som betalningsmedel används ofta den digitala valutan Bitcoin, vilket försvårar polisens arbete ytterligare.
Försäljningen av droger via nätet ökar i snabb takt och polisen bedömer att risken för att ungdomar lockas av utbudet är särskilt stor.
– Det här är helt oacceptabelt, eftersom handeln innebär att många far illa, framför allt unga människor. Det är en utmaning för Polisen att bekämpa, men den här gemensamma aktionen är en tydlig markering, mot den här typen av organiserad brottslighet, säger Sören Clerton på Rikskriminalpolisen till Polisen.se.
Polisens gemensamma aktion med andra länder ledde till att fler än 400 hemsidor där narkotika marknadsfördes nu har stängts ner. Dessutom har stora beslag av Bitcoins, kontanter och narkotika gjorts internationellt.
Enligt polisen har också ett antal personer har gripits i samband med insatsen. I Sverige kunde till exempel ett flertal försäljare gripas.
För Sveriges del innebar aktionen också att svenska hemsidor för narkotikaförsäljning stängdes ner. Till exempel stängdes marknadsplatsen ”Flugsvamp”, som hade 900 narkotikaannonser varav flera gällde Spice, en drog som är populär bland ungdomar.
– Vi är nöjda med insatsen, och fortsätter nu också samarbetet mellan Polisen och Åklagarkammaren med fokus på att bekämpa de marknadsplatser som har svenska aktörer, och som vänder sig till den svenska marknaden. Detta arbete kommer att ske i internationell samverkan, säger Sören Clerton.
Vad innebär detta i praktiken?
- Spice är ännu inte olagligt i Sverige. Folkhälsomyndigheten och andra aktörer vill dock att Spice ska bli olagligt efter årsskiftet, efter de turer som varit i media under hösten är det högst troligt att detta blir verklighet.
Ebba Wigerström/Vanja Eriksson
Foto: Lars Pehrson/SvD