Polis avskedas – sjukanmälde sig på semestern

En polisinspektör åkte på semester, men fick inte hela semesterledigheten beviljad. På plats utomlands sjukanmälde sig polisen, men avbröt sjukskrivningen när han kom hem. Enligt Polismyndigheten fanns en laglig grund för avskedande på grund av ogiltig frånvaro. Arbetsdomstolen gör samma bedömning.

När resorna till Seychellerna blev billiga bokade en polisinspektör en semesterresa dit med sin fru. Inspektören fick bara en del av den önskade semestern beviljad, eftersom det förelåg personalbrist. Trots detta valde han att åka på resan ändå. Väl på plats i Seychellerna skickade inspektören ett sms till sin chef om att han var sjuk veckan ut. Därefter var mobilen avstängd.

Enligt inspektören grundar sig sjukskrivningen på en lång tids sjukdom då han mått dåligt i flera år på grund av kränkande särbehandling inom Polismyndigheten. Han ansåg också att den nekade semestern var riktad mot honom personligen och mådde därför ännu sämre. På grund av ångest sjukskrev han sig, eftersom han visste att han inte skulle klara av att jobba.

Polismyndigheten valde att avskeda inspektören på grund av olovlig frånvaro då myndigheten anser att han inte varit arbetsoförmögen på grund av sjukdom. Myndigheten anger som grund att inspektören deltagit i aktiviteter utomlands, att han inte varit kontaktbar över huvud taget och att han inte läkarundersöktes när han kom hem.

Enligt Arbetsdomstolen är det tillräckligt visat att inspektören inte varit arbetsoförmögen på grund av sjukdom under semesterveckan. Skälet till att han inte kunde utföra sina arbetsuppgifter var att han inte befann sig på plats i Sverige, då han valde att utnyttja den redan betalda semesterresan fullt ut. Det framstår också som högst osannolikt att inspektören, efter flera år av dåligt mående, för första gången blir arbetsoförmögen av den anledningen under den vecka han inte blivit beviljad semester, för att sedan kunna jobba igen så snart han kom hem.

Med bakgrund av detta har avskedandet av polisinspektören varit lagligt, anser Arbetsdomstolen.

__________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Maja Suslin / TT

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*